Ιατρικές βεβαιώσεις στα κινητά τους τηλέφωνα θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες από την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα και τη Δευτέρα, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται οι γιατροί προκειμένου να τις εκδίδουν.

Στη συνέχεια, εάν ο πολίτης έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του στο οποίο θα αναφέρεται ο αριθμός (barcode) της ιατρικής βεβαίωσης, ενώ με e-mail θα λαμβάνει και το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF, ώστε να μπορεί να την εκτυπώσει.
Στην περίπτωση που η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι ενεργοποιημένη, μπορεί να γίνει εκτύπωση της ιατρικής βεβαίωσης από τον ιατρό.

Αν ωστόσο ο ενδιαφερόμενος για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. απώλεια) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη βεβαίωσή του, τότε μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το γιατρό του για να του δώσει τον αριθμό της βεβαίωσης. Επειτα, έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην πλατφόρμα myhealth.gov.gr και, πληκτρολογώντας τον μοναδικό αριθμό της βεβαίωσης και τους κωδικούς Taxisnet, να την εκδώσει.
Μάλιστα, πολύ σύντομα οι ιατρικές βεβαιώσεις θα είναι διαθέσιμες και μέσω του mobile app myHealth, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές και να τις παρουσιάζουν όπου χρειάζεται.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά αφορούν στην επίσημη πιστοποίηση του πολίτη από τον θεράποντα ιατρό του ότι μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες (σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια), ενώ θα υπάρχει και ο τύπος της ιατρικής βεβαίωσης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση.

Εγκυρότητα

Πέραν της χρηστικότητας της νέας υπηρεσίας, η ηλεκτρονική τους έκδοση εξασφαλίζει την εγκυρότητα των βεβαιώσεων, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο φαινόμενα πλαστογράφησης. Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωσή τους μπορεί να γίνει μέσα από το gov.gr (myhealth.gov.gr), όπου ο παραλήπτης στον οποίο ο πολίτης διαθέτει προς χρήση την ιατρική βεβαίωση έχει τη δυνατότητα, αφού πραγματοποιήσει είσοδο με κωδικούς Taxisnet, να κάνει αναζήτηση με τον κωδικό barcode και να ελέγξει τα στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα του ιατρού, τον τύπο και το κείμενο που έχει συντάξει ο ιατρός. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης, εμφανίζονται τα παρακάτω μηνύματα:

*«Εγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»
*«Ληγμένη Ιατρική Βεβαίωση» (Οι ιατρικές βεβαιώσεις με τύπο Κολυμβητήριο, Γυμναστήριο ή Συγκεκριμένο άθλημα έχουν ισχύ ενός έτους.)
*«Μη Εγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»