Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ στον κόσμο σε συνθετικά χάπια captagon εντοπίστηκε από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερα από 33.000.000 χάπια, αξίας που ξεπερνά τα 600.000.000 δολάρια, κατασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές σημειώνοντας παγκόσμια πρωτιά και διεθνή αναγνώριση.

Οι περίπου 5 τόνοι και 250 κιλά ναρκωτικών ουσιών ήταν επιμελώς κρυμμένοι μέσα σε ξύλινες σανίδες MDF σε 3 κοντέινερ που έφτασαν από τη Λαττάκεια της Συρίας και τελικό προορισμό είχαν λιμάνι της Κίνας. Η πληροφορία δόθηκε από την DEA, τη Δίωξη Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτείων, στο ΣΔΟΕ για την ύπαρξη ύποπτου φορτίου ξυλείας.

Τελικά το φορτίο μετά από έρευνα εντοπίστηκε στις 19 Ιουνίου, ενώ σε χαρτιά των εταιριών- «φαντασμάτων» εμφανιζόταν ότι θα σταλεί στην Κίνα στις 23/6. Κάθε κοντέινερ είχε 20 παλέτες και στις έρευνες των πρώτων παλετών οι αρχές δεν εντόπισαν τίποτα. Ωστόσο φάνηκαν τυχεροί στις επόμενες, συνειδητοποιώντας ότι το κύκλωμα είχε επιμελώς χρησιμοποιήσει λιγότερες από τις μισές σανίδες ξύλου ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν τα χάπια.

Από τις 60 συνολικά παλέτες, κάπου δηλαδή 22.000 σανίδες, οι 23 ήταν γεμάτες με τα διεγερτικά χάπια τα οποία διακινούνται στις χώρες της Μέσης Ανατολής, εκεί δηλαδή που οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι ήταν ο τελικός προορισμός και αυτής της τεράστιας παρτίδας ναρκωτικών.

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά και διεθνή επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, ενώ ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής Λουκάς Δανάτασης χαρακτήρισε την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη. «Χρειάστηκαν 7 ημέρες και 20 άτομα από τις τρεις υπηρεσίες, ΣΔΟΕ, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό Σώμα, που ερευνούσαν 22.000 σανίδες, μέχρι να εντοπιστούν τα ναρκωτικά».

Οι εταιρίες που φαίνεται στα χαρτιά ότι ήταν οι αποστολείς και οι παραλήπτες ήταν συριακές και κινεζικές αντίστοιχα, ενώ μέχρι στιγμής φορτία των εταιριών δεν έχουν μεταφερθεί ξανά στον Πειραιά. «Η Κίνα είναι μια από τις χώρες όπου δεν έχει παρατηρηθεί η χρήση και παραγωγή του χαπιού captagon και εν συνεχεία το φορτίο θα αποκτούσε εμπορική καταγωγή από την Κίνα για να καταλήξει σε χώρα της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ Δανάτσης.

Οπως υποστήριξαν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Κανέλλος και Σπύρος Τσαρδάκας, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα ούτε ένα χάπι κάπταγκον να διακινείται, ωστόσο το Λιμενικό Σώμα πρόσφατα κατάσχεσε χάπια κάπταγκον με προορισμό ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην απουσία προσωπικών φιλοδοξιών αλλά συμπόρευσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ναρκωτικών αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου Λιμενικού Σώματος, Σπύρος Ευαγγελίδης, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία των τριών διωκτικών αρχών.