Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για ακόμη μία ημέρα οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν  στο «κόκκινο».

Ο τραπεζικός δείκτης έπεσε κατά 1,78%, ενώ ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,57%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχασε το 3,52% της αξίας της, ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 3,23%. Στο κόκκινο και η Εθνική ενώ αντίθετα η Eurobank έκλεισε με άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,57% στις 658,97 μονάδες, κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 679,68 μονάδων (+0,49%) και 658,89 μονάδων (-2,58%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,3 εκατ. ευρώ .

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,74%, στις 1.730,48 μονάδες, ενώ στο -1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.051,78 μονάδες. Συνολικά η πολύ κακή εβδομάδα έκλεισε  με τον Γενικό δείκτη να χάνει 4,73%.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM, διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι «παίρνει μέρος σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών».

«Ο ΕΜΣ παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεων του ως μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, οι αναφορές στον Τύπο σχετικά με τον ΕΜΣ να αποτελεί μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λανθασμένες» λέει χαρακτηριστικά.

«Το σενάριο για τη δημιουργία μιας Bad Bank στην Ελλάδα δεν είναι νέο. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, στη βάση του οποίου θα μπορούσαν να δρομολογηθούν εξελίξεις». Αυτό σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων, τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός Ελλάδας, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg λίγες ώρες μετά το sell off των τραπεζικών μετοχών.

Ειδικότερα, το πρακτορείο αναφερόταν σε σχεδιασμούς κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (APS), προκειμένου οι τράπεζες να «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs, με τη σειρά τους, θα εξέδιδαν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονταν από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διέθεταν σε επενδυτές.

«Μέσω αυτού του μηχανισμού το βάρος των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88,6 δισ. ευρώ, που έχουν, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου», σημείωνε χαρακτηριστικά.

«Το APS θα είναι μία από τις λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων», σχολίαζαν αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «δείχνοντας», μάλιστα, ως εμπνευστή της πρότασης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Επιφυλακτικοί

Εκτός από τους τραπεζίτες, πάντως, οι οποίοι δεν φαίνεται να υποδέχονται με θέρμη την επαναφορά ενός τέτοιου σεναρίου, εκφράζοντας φόβους πως ενδέχεται να επιφέρει έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά, εξίσου… χλιαρή είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κι αυτό γιατί η σύσταση μιας Bad Bank θα αποτελούσε έμμεση κρατική ενίσχυση, προσκρούοντας έτσι στους κανόνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp). «Ουδέν σχόλιον», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος συνέστησε στις τράπεζες να εμείνουν στην προσπάθειά τους για μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

«Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Χάρη σε μία πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδιαρθρωθεί και τώρα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται και από τις μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».