Νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει καταρτίσει η ΕΛΑΣ για την «κόκκινη» Αττική λόγω του αυστηρότερου lockdown που ισχύει από αύριο 11 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ θα υπάρχει «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων , βαριά πρόστιμα και «σφραγίσματα» στις περιοχές που… «βράζουν» από κρούσματα.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό θα ελέγχονται αυστηρότερα οι αιτίες μετακινήσεις ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Για σπίτια – «κρυφά κορωνοπαρτι»: Σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία θα διερευνάται και εφόσον απαιτηθεί θα μεταβεί στο σημείο η αστυνομία ακόμα και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή).

«Διακοπές» κυκλοφορίας

  • Θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους
  • Έχει αναπτυχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας το οποίο αναπροσαρμόζεται. Δεν αποκλείεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και έλεγχος όλων των διερχόμενων οχημάτων για το αν κινούνται νόμιμα ή όχι, ιδιαίτερα από τις 21.00 το βράδυ και μετά.
  • Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώνονται σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και σε χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός όπως πλατείες.
  • Ειδικά για τα διόδια οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί: Περνάνε έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα.

Take away – Αποτροπή ορθάδικων

Εντατικοί έλεγχοι και για επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, και λειτουργίας του take away (αν τηρούνται οι αποστάσεις, να μην γίνονται ορθάδικα κλπ).

Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι σε σταθερά σημεία στην Αττική και περιπολίες.

Για εκκλησίες: Παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών καθώς και Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με μητροπολίτες και τοπικοί αστυνομικοί με τους ιερείς για να υπάρχει συνεργασία στην τήρηση των μέτρων.

Για υπαίθρια «Κορωνοπάρτι»: Μετά από καταγγελία, πληροφορία ή τυχαίο έλεγχο αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ το διερευνά και μεταβαίνει στο σημείο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα ή γίνονται συλλήψεις.

Συνεχίζονται τα ειδικά ηχητικά μηνύματα από περιπολικά για την ενημέρωση ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.

Ποιοί φορείς προβαίνουν σε ελέγχους εκτός απο ΕΛ.ΑΣ

Φορείς ελέγχου: Υπάρχει η δυνατότητα να βεβαιώνουν πρόστιμα και να προβαίνουν σε ελέγχους εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.), οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ τονίζουν ότι η κατάσταση με τον κορωνοιό είναι δυναμική και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, οπότε τα επιχειρησιακά σχέδια αλλάζουν επίσης ανάλογα με τα μέτρα που ορίζονται κάθε φορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας μας αριθμός των κρουσμάτων οδήγησε στην αυστηροποίηση του lockdown για την Αττική από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου.