Το πακέτο φοροελαφρύνσεων άμεσης εφαρμογής για τις επιχειρήσεις της διετίας 2019-2020, τα μέτρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας αναμένεται να εξαγγείλει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης.

Γνώμονας για το φετινό «πακέτο της ΔΕΘ» είναι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν να έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς, να είναι κοστολογημένα με ακρίβεια και εφαρμόσιμα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και ακόμα πιο χαμηλά για τα έσοδα του 2020. Παράλληλα και η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Τα μέτρα αυτά έχουν γίνει καταρχήν δεκτά με ικανοποίηση από τους δανειστές, οι οποίοι έφτασαν να πουν ότι το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ αφού θα έχει πολλαπλάσιο θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μαζί με το πακέτο για το σύνολο των επιχειρήσεων αναμένεται και το επιμέρους πακέτο για την τόνωση της οικοδομής. Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα της έκπτωσης από τον φόρο του 40% ή του 50% της δαπάνης που θα γίνεται για αισθητική, λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση παλιών και λιγότερο παλιών κτιρίων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης των επενδύσεων οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα (σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες) αλλά και η ψηφιακή χάρτα ακινήτων που θα είναι έτοιμη ως το 2021. Το δεύτερο αυτό μέτρο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να γνωρίζει τη χρήση γης κάθε ακινήτου σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής εξαγγελίας για τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.
Το μέτρο αυτό θα συμπληρωθεί αργότερα -μέσα στο 2020- με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί του νοικοκυριού.

«Ψαλιδισμένος» ο ΕΝΦΙΑ, ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ

Περίπου μία εβδομάδα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ οι πολίτες θα έχουν πάρει μια πρώτη γεύση από την αλλαγή κλίματος στην οικονομία. Μέχρι και την Παρασκευή θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που θα είναι μειωμένα από 10% έως 30% για συνολικά 7,2 εκατ. ιδιοκτήτες. Η μέση μείωση θα φτάσει το 22%, ενώ σε σχέση με τη μείωση που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται 1,77 εκατ. κερδισμένοι ιδιοκτήτες. Από αυτούς περίπου 447.000 θα έχουν για πρώτη φορά μείωση του ΕΝΦΙΑ και 1.330.000 ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση μεγαλύτερη από αυτήν που περίμεναν. Σημειώνεται ότι η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ήταν προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, η οποία θα ίσχυε από το 2020, αλλά επισπεύσθηκε για φέτος καθώς θεωρήθηκε ότι είναι ένα μέτρο ανακούφισης των οικογενειακών προϋπολογισμών μετά τη φοροκαταιγίδα των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, στις μέρες της ΔΕΘ αναμένεται να έχει ανοίξει και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις 120 δόσεις, προκειμένου τα 3,8 εκατ. οφειλετών της εφορίας και το 1,3 εκατ. των οφειλετών των ταμείων να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στην «επίσημη οικονομία» τακτοποιώντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις που ξεκινούν από τα 20 ευρώ. Και αυτό το μέτρο έχει ήδη νομοθετηθεί καθώς το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και εκτός της διευθέτησης των οφειλών θα υπάρξει σημαντική τόνωση των δημόσιων εσόδων. Η ρύθμιση των χρεών θα είναι ένα από τα «χαρτιά» της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν χωρίς απρόοπτα οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος και το 2020.