Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε «έκρηξη νέων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι με Όμικρον.

Η κ. Γκάγκα υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

«Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Τα εργαστήρια μας επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα άλλα στελέχη που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα είναι κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.

«Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορονοϊό», είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα έχουμε και στην Ελλάδα την ίδια εικόνα με αυτή που παρατηρείται στην Μεγάλη Βρετανία», είπε, λέγοντας ότι εκεί υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όχι ανάλογη αύξηση στις νοσηλείες. «Στην Ελλάδα παραμένουν 380.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Αναφερθείς στην Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – παρότι θα δούμε περισσότερα σε αριθμό κρούσματα, οι πολίτες που θα νοσηλευτούν ή θα χάσουν τη ζωή τους, θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα». Επισήμανε, πάντως, την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Η Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

Στην ενημέρωση για την πορεία του κορoνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαγευαγγέλου, εξήγησε τον λόγο που το rapid test βγαίνει αρνητικό, ενώ το PCR -δηλαδή το μοριακό- θετικό σε κάποιον που έχει νοσήσει με Covid-19.

Συγκεκριμένα η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει διότι ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν έχουμε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Σε αυτό το σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόσθεσε πως όσοι πλήρως εμβολιασμένοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR στη συνέχεια και θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, φαίνεται πως βάσει των έως τώρα δεδομένων, ο  χρόνος επώασης της Όμικρον είναι βραχύτερος, ενώ μικρότερη τόνισε πως είναι και η διάρκεια νόσησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:

Καταρροή
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα
Πονόλαιμο
Πιο σπάνια, είπε η καθηγήτρια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν, βήχα, πονόλαιμο, υψηλό πυρετό αλλά απώλεια γεύσης-όσφρησης. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η κα. Γκάγκα εξήγησε ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού υπάρχει μεγάλη αναμονή του κόσμου για να κάνει τεστ, οπότε δεν είναι απαραίτητο το  μοριακό τεστ αν το rapid βγει θετικό.