Ακόμη δυο θανάτους από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα αυξάνοντας τον αριθμό στους 17.

Συγκεκριμένα την τελευταία του πνοή άφησε χθες βράδυ ένας 64χρονος, που νοσηλευόταν έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ο άνδρας ήταν διασωληνωμένος εδώ και μία εβδομάδα και υποστηριζόταν μηχανικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Κατέληξε αργά χθες βράδυ, και προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι έχασε την μάχη για την ζωή του και ένας 78χρονος που νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία»

Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις – χωρίς απαραίτητα τη συνύπαρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων – πιθανόν αποτελούν ένδειξη της νόσου Covid-19, αναδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Gastroenterology και κοινοποιήθηκε από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο.

Πρόκειται για πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με COVID-19. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα. Κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας. Σημειώνεται ότι σε επτά περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.