Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για επαναφορά του μέτρου των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων κατά 40% από τον Νοέμβριο χωρίς την ταυτόχρονη πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα οικονομικής ανακούφισης των ιδιοκτητών που θα αναγκαστούν και πάλι να εισπράξουν μειωμένα τα ενοίκιά τους.

Η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, με την οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

* Στη «διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου», η οποία περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 40%, «είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κ.λπ.), αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κ.λπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!!! Ποιος ο λόγος, συνεπώς, της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;».

* «Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζομένους τους, το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Καμία άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων!!! Γιατί;».

* «Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης”, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Επί της ευχέρειας αυτής, την οποία εμείς προτείναμε και εσείς ορθά νομοθετήσατε για το τελευταίο τετράμηνο, έχετε τεράστια ευθύνη για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης, γιατί, όπως ήδη δημόσια σας ενημερώσαμε, αυτή οφείλεται:

Πρώτον, στην αποσπασματική, μήνα-μήνα, έκδοση για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο των Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου Covid ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου – Ιουνίου, μέχρι και τις 31.10.2020 που έληξε η προθεσμία πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ».

Ενισχύσεις 2,3 δισ. € σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, εργαζομένους

Νέο «πακέτο» μέτρων οικονομικής στήριξης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται οικονομικά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προβλέπουν νέες χορηγήσεις άμεσων οικονομικών ενισχύσεων υπό τη μορφή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επέκταση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και των αναστολών πληρωμής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, και επαναφορά των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων κατά 40%. Συνολικά το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει 9 παρεμβάσεις.

Τα μέτρα

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας:

1 Επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της οικονομικής αυτής ενίσχυσης περισσότερες επιχειρήσεις και πιο πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ, από τα 600 στα 900 εκατ. ευρώ, το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα χορηγηθούν με τον 4ο κύκλο εφαρμογής του μέτρου και προβλέπεται και 5ος κύκλος τον Δεκέμβριο με προϋπολογισμό επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν υπαλλήλους ούτε χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Ακόμη προβλέπεται ότι το 50% των χρημάτων που θα δοθούν δεν θα απαιτείται να επιστραφεί από τους δικαιούχους, δηλαδή θα έχει τη μορφή επιχορήγησης, και μόνο το υπόλοιπο 50% θα έχει τη μορφή δανείου και μάλιστα ατόκου. Πιο αναλυτικά:

* Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, το μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση του τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ενώ θα χορηγηθεί επιπλέον και «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» το μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

* Και στις 2 νέες «Επιστρεπτέες Προκαταβολές», το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν θα απαιτείται να επιστρέφεται από τους δικαιούχους στο Δημόσιο.

* Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο θα έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

* Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» και έως 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», αφού ληφθεί υπόψη μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμού του ποσού της χρηματοδότησης. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

* Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, οι δε υπόλοιπες επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ή περισσότερα που θα προσδιοριστούν κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού που θα κλείσουν αναγκαστικά στις «κόκκινες» περιοχές.

 Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε Περιφερειακές Ενότητες ενταγμένες στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες και ανήκουν στους 552 κλάδους που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού -σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο- δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, αναλογικά με το διάστημα που θα τεθούν σε αναστολή, θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ που πρέπει να πληρωθεί το μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων το μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, μετά το τέλος των υπολοίπων δόσεων της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες το μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

6 Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

8 Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

9) Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», θα ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζομένους, θα συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Tο επιπρόσθετο κόστος όλων αυτών των νέων μέτρων ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.