Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η “μάχη” κατά της Covid-19, ιδιαίτερα μέσα στα νοσοκομεία που συνεχίζουν να δοκιμάζονται από αθρόες προσελεύσεις περιστατικών και ζήτησης για κρεβάτια Εντατικής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και η ισορροπία παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Συνολικά η επιδημία όσον αφορά στις νέες ημερήσιες διαγνώσεις παρουσιάζει σταθεροποίηση, που είναι περισσότερο εμφανής στην Αττική, αλλά αμυδρά σημάδια βελτίωσης παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη.

“Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Στη Βόρεια Ελλάδα περιμέναμε σε κάποιες περιοχές νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που δείχνει μεν ορατό, αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα θέλαμε”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Η βόρεια Ελλάδα, όπως και η Θεσσαλία, βρίσκονται «στην καρδιά» της επιδημίας με ακόμη και παραπάνω από 100 κρούσματα καθημερινάΛάρισα και Μαγνησία έχουν πολύ βαρύ το αποτύπωμα του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου έως και χθες, η Λάρισα κατέγραψε 1.017 νέα περιστατικά. Αντίστοιχα, η Μαγνησία για το ίδιο διάστημα δήλωσε 672 κρούσματα. Επιπλέον, ημέρες με αρκετές καταγραφές νέων μολύνσεων έχουν και τα Τρίκαλα. Από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου έως και χθες στα Τρίκαλα εντοπίστηκαν 268 περιστατικά, ενώ στην Καρδίτσα εντοπίστηκαν 339 νέες διαγνώσεις.

Στη βόρεια Ελλάδα, είναι πολλοί οι νομοί που μοιάζουν … αήττητοι. Στην Πέλλα για το διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφηκαν 844 κρούσματα, στις Σέρρες 614, στην Πιερία 479, στην Ημαθία 623 περιστατικά. Επίσης, στη Δράμα εντοπίστηκαν 510 νέες μολύνσεις και στην Καβάλα 312 κρούσματα.

Εντονη είναι η αγωνία των ειδικών για το Σύστημα Υγείας, καθώς ακόμη και εάν παρατηρηθεί πτώση των κρουσμάτων, αυτή θα αποτυπωθεί σε βελτίωση στα νοσοκομεία μετά από μία με δύο εβδομάδες. Ειδικά στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, η κατάσταση είναι πολεμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους όλης της χώρας νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα Μακεδονίας και Θράκης.

Πάντως, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό ότι στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία. Η κάλυψη, όμως, των διαθεσίμων απλών κλινών κορωνοϊού αγγίζει πλέον το 85%, σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως  χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, από χθες μέχρι σήμερα τις 8 το πρωί εφημέρευε το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία εισήχθησαν περίπου 90 ασθενείς με κορωνοϊό. «Άδειασαν δύο κλίνες ΜΕΘ με διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης και γέμισαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Τώρα νοσηλεύονται 25 διασωληνωμένοι ασθενείς», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Περισσότερους από 200 ασθενείς νοσηλεύουν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Οπως επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό συνεχώς αυξάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να μην υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, αλλά μόλις αδειάζει κρεβάτι ξαναγεμίζει αμέσως. Από την ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλεται ότι ασθενής έχασε χθες τη ζωή του πριν προλάβει να διακομιστεί από το νοσοκομείο Τρικάλων στη Χαλκίδα όπου υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ.

Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία με τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια για τη νοσηλεία ασθενών.

Ενδεικτικό της έντονης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλία είναι η θετικότητα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης στη Θεσσαλία. Από τα 478 rapid tests που έγιναν, προέκυψαν 47 θετικά, δηλαδή ποσοστό 9,83%. Αφορούν σε 26 άνδρες και 21 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 47 έτη.