Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε – έπειτα από έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων το βράδυ της Παρασκευής – να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις παραπάνω περιοχές.

«Πρέπει να υπάρξει ηρεμία, σύνεση και μέτρο στον πόλεμο που δίνουμε. Η χώρα πιέζεται. Εμείς έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο OPEN.

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν την τεράστια αύξηση ενεργών κρουσμάτων σε Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, για την Κοζάνη ανέφερε ότι υπάρχει 97,56% αύξηση στα ενεργά κρούσματα, η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης είναι 100% και «έχουμε μηδέν κενές ΜΕΘ στην Κοζάνη».

Τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη είναι δραματικά, όπως και στην Αχαΐα. Στην Αχαΐα, μάλιστα, υπάρχει 95% πληρότητα στις ΜΕΘ και το μεγαλύτερο κομμάτι των νοσοκομείων έχει μετατραπεί σε covid.

«Είναι δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ραγδαία αύξηση στις περιοχές αυτές και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σκληρότερα μέτρα στις περιοχές αυτές και αυστηρότερους ελέγχους από την Πολιτεία για να μην βρεθεί η χώρα πάλι όπως τον Νοέμβριο, όταν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ήταν ασφυκτικά γεμάτα. «Τον Νοέμβριο βιώσαμε μία τεράστια πίεση στην Βόρεια Ελλάδα, τεράστια πίεση στα μικρά νοσοκομεία. Πήραμε μαθήματα πριν από δύο μήνες. Αυτό δεν γίνεται να ξανασυμβεί», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Κάναμε τα πάντα για να αντέξουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε γιατί πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αττική. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 rt, παρουσιάζοντας μια σταθεροποίηση, καθώς είναι κλειστή πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλους νομούς. «Δίνουμε μια μικρή ανάσα στον κόσμο, ούτως ώστε να λειτουργήσει και το εμπόριο και η οικονομία αλλά να πάρουν ανάσα και με τις μετακινήσεις. Αν χρειαστεί, θα αναθεωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, όμως, και στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί που παλεύουν με τον κορονοϊό, μένουν για λίγο μόνο εκτός ΜΕΘ και όχι για ημέρες. «Είναι συγκλονιστική η μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, όμως, και στη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα αλλά και στο φετινό καλοκαίρι. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο. Πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περυσινό», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να πουν αν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.