Πάνω από 10.000 επιβάτες αερογραμμών ενδέχεται να εξετάστηκαν για κορωνοϊό με ήδη χρησιμοποιημένα και επανασυσκευασμένα rapid τεστ.

5 υπάλληλοι της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας Kimia Farma συνελήφθησαν στις 27 Απριλίου, κατηγορούμενοι ότι έπλεναν και συσκεύαζαν ξανά τα χρησιμοποιημένα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούσαν σε επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Κουαλανάμου στη Βόρεια Σουμάτρα.

Στην Ινδονησία απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού για τις πτήσεις εσωτερικού, και έτσι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την προμήθεια του Αερολιμένα Κουαλανάμου με διαγνωστικά τεστ, με την απάτη να εικάζεται πως διήρκεσε για τουλάχιστους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βόρειας Σουμάτρα δήλωσε πως ο αριθμός των επιβατών που εξετάστηκαν με τα χρησιμοποιημένα τεστ βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

«Το έγκλημα φαίνεται να ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. Εάν κάθε μέρα εξυπηρετούσαν 50 με 100 άτομα, τότε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται στα 10.000», σχολίασε.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που υπάγονται τόσο στη νομοθεσία της Ινδονησίας για την προστασία της υγείας, όσο και σε αυτή για την προστασία των καταναλωτών.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν 10-15 έτη φυλάκισης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο γενικός διευθυντής του παραρτήματος της Kimia Farma στη Σουμάτρα.

Καθένα από τα άτομα που συνελήφθησαν θεωρείται πως είχε διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο στην απάτη, η οποία ξεκινούσε από τη συλλογή και το καθάρισμα των χρησιμοποιημένων τεστ και κατέληγε στην διανομή τους στα εργαστήρια ανάλυσης.

Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει ανακυκλωμένες μπατονέτες από βαμβάκι, ανακυκλωμένες συσκευασίες και 149 εκατομμύρια ρουπίες (8.300 ευρώ), στα πλαίσια της έρευνάς της που οδήγησε και στην σύλληψη των 5 υπόπτων.

Για να κάνουν το τεστ, οι επιβάτες έπρεπε να πληρώσουν 200.000 ρουπίες (περίπου 12 ευρώ) έκαστος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, δύο δικηγόροι που χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τον Αερολιμένα Κουαλανάμου κατά τους περασμένους μήνες σχεδιάζουν ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας, αξιώνοντας αποζημίωση 1 δις ρουπιών (57.000 ευρώ) για κάθε επιβάτη.

Τέλος, ο  Υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών της Ινδονησίας, Έρικ Θοχίρ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πρέπει και πρόκειται να υποβληθούν σε «βαρύτατες ποινές».