Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι θα στηρίξει την πρόταση επανέναρξης των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της χώρας του, μόνο εφόσον η Μόσχα παραδώσει στο Κίεβο τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Ζελένσκι είπε ότι πρότεινε αυτή τη ρύθμιση στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν ζητήσει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές αμμωνίας για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων.

«Είμαι κατά του εφοδιασμού με αμμωνία από τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω του εδάφους μας. Θα το έκανα μόνο σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους μας. Αυτό προσέφερα στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ΟΗΕ θέλει η αμμωνία της ρωσικής εταιρείας Uralchem να μεταφερθεί με αγωγούς στα σύνορα της Ουκρανίας, απ’ όπου θα αγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Trammo. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας κάθε χρόνο, από την περιοχή του Βόλγα στην Ουκρανία μέχρι το λιμάνι Πιβντένι (Γιούζνι στα ρωσικά) στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Οδησσού. Ο αγωγός έκλεισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την αντεπίθεση-αστραπή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου. Ωστόσο, η Ρωσία κρατάει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες απ’ όσοι είναι οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου, σημείωσε.

Η τύχη των Ουκρανών αιχμαλώτων και ιδίως εκείνων που πολέμησαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ουκρανία. Συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την κυβερνητική συνοικία στο Κίεβο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Ζελένσκι, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Φέρτε τους ήρωες του Αζοφστάλ στην πατρίδα».