Το «επικίνδυνο» τριήμερο του Καθολικού Πάσχα προσπαθούν να περάσουν χωρίς μεγάλες συνέπειες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρώντας με νέα μέτρα να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτουργεί, καθώς ο ανοιξιάτικος καιρός και η ψυχολογική κόπωση των πολιτών προκαλούν συναθροίσεις, πάρτι και αντιδράσεις.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η κυβέρνηση Καστέξ δέχονται πυρ ομαδόν για το νέο αυστηρό λοκντάουν που επιβλήθηκε για τις επόμενες τρεις εβδομάδες – τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακίνησης από τις 19 «κόκκινες» περιφέρειες προς την υπόλοιπη χώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, αλλά και κλείσιμο σχολείων.

Η Ακροδεξιά (Λεπέν), αλλά και η αριστερή αντιπολίτευση επιτέθηκαν στον πρόεδρο -κατηγορώντας τον ως «εκπαιδευόμενο επιδημιολόγο»- και την κυβέρνηση για τα μέτρα. Ο Καστέξ υποστήριξε ότι η πίεση στα νοσοκομεία και η κακή επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεπαν χαλάρωση των μέτρων.

Αυτοσχέδια πάρτι με άφθονο αλκοόλ

Στη Βρετανία, τα πάρκα και οι υπαίθριοι χώροι γέμισαν με κόσμο -κυρίως νέους που έκαναν αυτοσχέδια πάρτι με άφθονο αλκοόλ- λόγω της καλοκαιρίας και της χαλάρωσης των μέτρων.

Ο συνωστισμός ήταν απίστευτος και μη διαχειρίσιμος σε πάρκα και άλλους χώρους στο Λονδίνο, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Μπράιτον και σε άλλες πόλεις, παρά το γεγονός ότι η μερική χαλάρωση των μέτρων επιτρέπει συγκεντρώσεις στο ύπαιθρο έως έξι ατόμων από δύο νοικοκυριά.

Αντισυνταγματικά

Στη Βιέννη, και άλλες περιοχές της Αυστρίας στα ανατολικά, επιβλήθηκε αυστηρό λοκντάουν αυτές τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στο Βέλγιο, δικαστήριο απέρριψε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που διαρκούν πέραν των 30 ημερών ως αντισυνταγματικά.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, που έχει αποφύγει να λάβει περιοριστικά μέτρα όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι περιφέρειες της Μαδρίτης και της Ναβάρας, καταγράφουν μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού.