Αστυνομικές διαταγές για «μέτρα αυτοπροστασίας» σε αστυνομικούς και αστυνομικές υπηρεσίες. «Αυστηρή» επιτήρηση συγκεντρώσεων. Εναέρια παρακολούθηση «ύποπτων» κινήσεων και χώρων σε όλη την Αθήνα και στα Εξάρχεια. MAT από την επαρχία και ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Δράση επί ποδός.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ετοιμάζεται να λάβει η ΕΛ.ΑΣ. εν όψει των συγκεντρώσεων και των πορειών την Παρασκευή, ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο στόχος; Τα επεισόδια που ενδέχεται να εκδηλωθούν να είναι μικρής έκτασης και να μην επεκταθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να γίνουν συσκέψεις στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σε μια προσπάθεια τα μέτρα για την 6η Δεκέμβρη να είναι το ίδιο πετυχημένα σαν αυτά που ακολουθήθηκαν τη 17η Νοεμβρίου. Η ειδοποιός διαφορά εν προκειμένω είναι πως οι αντιεξουσιαστές θα είναι «υποψιασμένοι» μετά τις συλλήψεις που έγιναν από ταράτσες στην πλατεία Εξαρχείων, όπου είχαν κρύψει σε δύο διαφορετικές πολυκατοικίες πολεμοφόδια για να πετάξουν από… ψηλά και με ασφάλεια αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση τόσο με ελικόπτερο όσο και drone, ενώ θα είναι σε επιφυλακή και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν και εκφράζουν τους φόβους τους πως οι κουκουλοφόροι ενδέχεται να μην κάνουν αρκετά επεισόδια στα Εξάρχεια αλλά να αρκεστούν σε καταδρομικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία, όπως είναι παραδείγματος χάριν τα αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που θα δοθούν συγκεκριμένες εντολές στις εκάστοτε αστυνομικές υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη ημέρα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων η αστυνομική επιτήρηση θα είναι αρκετά «στενή» και στις πορείες που θα γίνουν τόσο το μεσημέρι, από φοιτητές και αριστερές οργανώσεις, όσο και στη μεγάλη συγκέντρωση που κάνουν οι αντιεξουσιαστές το απόγευμα.

Την ίδια ημέρα, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα είναι ενεργές οι περιπολίες των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις ατόμων ή ακόμη και χώροι όπου ενδέχεται οι κουκουλοφόροι να συγκεντρώσουν «πολεμοφόδια» όπως πέτρες, μάρμαρα, ξύλα, αλλά και μολότοφ. Πάντως την ίδια ημέρα λήγει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους καταληψίες να εκκενώσουν τα κτίρια σε όλη την Αττική. Στην αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού οι αντιεξουσιαστές είχαν απαντήσει πως έχει χρόνο μέχρι την 6η Δεκέμβρη για να… παραιτηθεί! Ανάμεσα στις καταλήψεις που πρόκειται να εκκενωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι και το Κ-ΒΟΞ, ορμητήριο του «Ρουβίκωνα», πάνω στην πλατεία Εξαρχείων.