Σε γκάφα μεγατόνων υπέπεσε ένα ισπανικό μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια άσκησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Εσθονία.

Συγκεκριμένα, Το ισπανικό μαχητικό Eurofighter Typhoon περιπολούσε στη μεθόριο της Εσθονίας για να αποτρέψει ρωσικές εισβολές στον εναέριο χώρο της χώρας. Κι ενώ μετείχε σε εικονική αερομαχία με άλλο ένα ισπανικό Typhoon και δύο γαλλικά Mirage 2000 πάνω από την πόλη Πανγκόντι, πυροδότησε κατά λάθος έναν προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AMRAAM σε μια απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα. Το μυστικό όπλο έχει βεληνεκές 75-120 χλμ και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που κατέπεσε. Ο πύραυλος αυτός ειναι εφοδιασμένος με ευαίσθητο λογισμικό και αισθητήρες και διαθέτει σύστημα αυτοκαταστροφής για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην πέσει σε εχθρικά χέρια. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι σίγουρο αν ενεργοποιήθηκε σ’ αυτή την περίπτωση το σύστημα αυτό.

Οι Αρχές της Εσθονίας ξεκίνησαν κατεπείγουσα έρευνα για το όπλο κι απηύθυναν έκκληση, όποιος το είδε να ενημερώσει τις Αρχές. Στις έρευνες μετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα κι οι δυνάμεις ασφαλείας.

Έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού ξεκίνησε και το Ισπανικό υπουργείο Άμυνας. «Ένα Ισπανικό Eurofighter με έδρα τη Λιθουανία πυροδότησε κατά λάθος έναν πύραυλο χωρίς να προξενήσει βλάβη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Ο πύραυλος αέρος-αέρος δεν έπληξε κάποιο αεροσκάφος».

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστο» ατύχημα. «Δόξα τω Θεώ που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε.