Καθηγήτρια φιλόλογος, 35 ετών, κατηγορείται για αποπλάνηση 13χρονου μαθητή. Η καθηγήτρια δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου της Απόστολου Κόντου η κατηγορούμενη «προσπαθεί να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών της.

Δηλώνει την ειλικρινή της συγγνώμη για την συνθήκη που έχει υποβάλλει τον ανήλικο και την οικογένεια του με τη συμπεριφορά της». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «εφόσον της ζητηθεί θα κάνει κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό για την προστασία του ψυχισμού του».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το δικηγορικό γραφείο:

Επιδοκιμάζουμε το υγιές αντανακλαστικό της κοινωνίας μας να ευαισθητοποιείται μπροστά σε τέτοια αδικήματα. Ωστόσο, συνιστά ιερή υποχρέωση όλων η προσέγγιση της υπόθεσης με κύριο μέλημα το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου. Την ίδια στιγμή, αποτελεί καθήκον ο σεβασμός των δικαιωμάτων της κατηγορούμενης και της αρχής της νομιμότητας του Ποινικού μας Δικαίου. Με αφορμή μερίδα δημοσιευμάτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση επισημαίνεται ότι:

Η εντολέας μου από την πρώτη κιόλας στιγμή προσήλθε ενώπιον των Αρχών αιτούμενη και λαμβάνοντας νόμιμη προθεσμία για την απολογία της.

Βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και προσπαθεί να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών της. Δηλώνει την ειλικρινή της συγγνώμη για την συνθήκη που έχει υποβάλλει τον ανήλικο και την οικογένεια του με τη συμπεριφορά της. Εφόσον της ζητηθεί θα κάνει κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό για την προστασία του ψυχισμού του.

Ο ρόλος της υπερασπιστής είναι να διαφυλάξει τη νομιμότητα της διαδικασίας, να διευκολύνει τις Ανακριτικές Αρχές στο έργο τους, θέτοντας όμως στην κορυφή των ενεργειών της την προστασία του ανηλίκου.

Η συμπεριφορά της εντολέως μου φέρει μεγάλη ηθική απαξία και ο κοινωνικός συναγερμός είναι απαραίτητος σε τέτοια περιστατικά. Η ποινική αξιολόγηση της ωστόσο αφορά τη Δικαιοσύνη που θα πρέπει να μείνει απερίσπαστη στο έργο της.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση ανακριβειών ή άσχετων με την υπόθεση πληροφοριών, βλάπτει πρώτα και κύρια τον ανήλικο και δευτερευόντως την εντολέα μου και το δύο χρονών παιδί της. Δε θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί η μυστικότητας της ανάκρισης και η προσβολή των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων:
Μετά τιμής,
Απόστολος Κόντος

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Με εξαιρετική προσοχή και μετά από τέσσερις αναλυτικές συζητήσεις των γονέων με τους ειδικούς αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση της αποπλάνησης του 13χρονου μαθητή από την καθηγήτρια του.

Και αυτό γιατί, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των γονιών του αλλά και το σύνολο των επικοινωνιών του με την 35χρονη, είναι συναισθηματικά προσκολλημένος σε αυτή και δηλώνει πως την έχει ερωτευτεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο η δικογραφία που τελικά σχηματίστηκε, δεν περιλαμβάνει καταθέσεις της 35χρονης φιλολόγου και του 13χρονου μαθητή της, αλλά μόνο των γονέων του μικρού, καθώς και όλο το υλικό, επικοινωνίες αλλά και φωτογραφίες και βίντεο από τις ερωτικές επαφές τους.

Η αποκάλυψη έγινε όταν η μητέρα του 13χρονου ανακάλυψε στον υπολογιστή του φωτογραφικό υλικό και συνομιλίες, αποκαλυπτικές της ερωτικής «σχέσης» με την καθηγήτρια του, ο ίδιος αποκάλυψε πως όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες και πως είχαν προχωρήσει ερωτικά.

Τελικά οι γονείς αποφάσισαν να απευθυνθούν, σε πρώτη φάση για βοήθεια στους αξιωματικούς και τους παιδοψυχολόγους της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, επειδή ο γιος τους συνέχιζε να είναι συναισθηματικά προσκολλημένος στην καθηγήτριά του.

Ύστερα από τέσσερις συναντήσεις δέχθηκαν να δώσουν κατάθεση για να σχηματιστεί δικογραφία, χωρίς όμως τελικά να καταφέρουν να πείσουν τον 13χρονο να κάνει το ίδιο.

Όλο αυτό το υλικό διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στην 35χρονη καθηγήτρια για αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 15 χρόνων, η οποία μάλιστα εμπίπτει σε επιβαρυντικές διατάξεις λόγω της ιδιότητας της κατηγορουμένης, αυτής δηλαδή του δασκάλου που έχει τον μαθητή του «υπό το καθεστώς προστασίας του».

Η καθηγήτρια αναμένεται να απολογηθεί στον 16ο Ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση την ερχόμενη Δευτέρα.