Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις και οι ημερομηνίες για την καταβολή των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ο ίδιος εξήγησε υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που θα λάβουν τα 800 ευρώ και η διαδικασία για την πληρωμή θα είναι ίδια με αυτή που ισχύει έως τώρα και χωρίζεται ως εξής:

  • Κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή: Από 15/11 έως 24/11 οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το έντυπο στην Εργάνη και μετά κουμπώνει η αίτηση των εργαζομένων – Πληρωμές από 27/11 έως 3/12
  • Πληττόμενες επιχειρήσεις: Οι αιτήσεις θα γίνονται από 15/11 – 7/12 – Η καταβολή των πληρωμών σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 800 ευρώ δικαιούνται οι εξής δύο κατηγορίες εργαζομένων:

  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από την 3η.11.2020 έως την 30ή.11.2020.
  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή κλείνουν από την 7η.11.2020 ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική ημερομηνία με κρατική εντολή έως και την 30ή.11.2020.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τα μέτρα.

Ο κ. Βρούτσης σχετικά με τους ανέργους σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν χρειάζεται καμία αίτηση και πως θα γίνεται η πληρωμή στο Iban τους ενώ επεσήμανε πως «οι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν 200 ευρώ επί 2».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «αν είχαμε ακολουθήσει την συνταγή δώστα όλα τώρα δεν θα δίναμε τίποτα» και πως τα αναδρομικά πληρώθηκαν χωρίς κανένα λάθος.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε πως μέχρι τις 16 Νοεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των κληρονόμων.

Σχετικά με τις προσωρινές συντάξεις ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως προσπάθησαν να τις αυξήσουν και ότι θα πληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών του ΕΦΚΑ ο ίδιος σημείωσε πως προχωράει κανονικά.

Δώρο Χριστουγέννων

Οσο για το Δώρο Χριστουγέννων, δεν θα πάρει -με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής- παράταση πληρωμής και θα δοθεί κανονικά από 21 ως 31 Δεκεμβρίου. Ενα μέρος του Δώρου όμως θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ή των 800 ευρώ που έλαβαν ή θα λάβουν οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι το Δώρο δεν θα είναι ένας πλήρης μισθός, αλλά μικρότερο ποσό αναλογικά με τις αποδοχές από εργασία και από αναστολή σύμβασης.

Για εργαζόμενους γονείς που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης ή έχουν παιδιά φοιτητές σε άλλες πόλεις, επανέρχεται η μείωση ενοικίου 40%. Για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση έβγαλε από τη φαρέτρα της 21 νέα μέτρα. Στο εργασιακό πεδίο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έχουν στόχο να κρατήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και να στηρίξουν τους ήδη υπάρχοντες ανέργους στον κρίσιμο μήνα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Αναλογικά

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα πάρουν αναλογία από το 800άρι για τις μέρες που δεν θα εργαστούν και αναλογία μισθού για τις μέρες εργασίας τους μέχρι την αναστολή. Για παράδειγμα:

* Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει αποζημίωση 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής).

* Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρο αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9η.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής).

* Εργαζόμενος που έχει τεθεί σε αναστολή από 1ης.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ αν μείνει μέχρι 30 Νοεμβρίου.

* Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 11 μέρες αναστολή τον Νοέμβριο θα πάρει 293 ευρώ αποζημίωση από το 800άρι και 633 ευρώ αναλογία μισθού για 19 μέρες εργασίας.

Μπλόκο σε απολύσεις

Σε κάθε περίπτωση, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής το κράτος καλύπτει τις συνολικές ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέτουν υποχρεωτικά ή μη τους εργαζομένους τους σε καθεστώς αναστολής απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

Για τους ανέργους επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

21 μέτρα προστασίας για επιχειρήσεις-εργαζομένους

Στα 21 μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν για τη στήριξη και προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων από τον κορονοϊό περιλαμβάνονται:

* Η υποχρεωτική τηλεργασία 50% για όσους εργαζομένους η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

* Το πρόγραμμα « Συν-εργασία» με επιδότηση μισθού και εισφορών για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις.

* Το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

* Η χορήγηση αποζημίωσης 534 ευρώ με υποβολή δηλώσεων στους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό για τον Οκτώβριο.

* Η χορήγηση διπλής αποζημίωσης 534 ευρώ για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

* Η καταβολή διπλής αποζημίωσης 534 ευρώ στους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

* Η καταβολή αποζημίωσης άδειας για εργαζομένους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

* Η κάλυψη εργοδοτικών εισφορών από 1ης.9.2020 έως 31.12.2020 για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

* Η επιδότηση επιχειρήσεων του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματόγραφους για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

* Η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

* Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν από τον «Ιανό».

* Η κάλυψη εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων από το σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για 3 μήνες.

* Η παράταση μέτρου αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά στο Γυμνάσιο.

* Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 εύρω με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

* Η επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές μέχρι και την 31η.12.2020.

* Η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για τον μήνα Νοέμβριο σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.