Παράταση για όσο χρειαστεί μέχρι να μπορέσουν όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την αυτοαπογραφή τους θα δώσει η Ελληνιστική Στατιστική Αρχή. Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το στάδιο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής να λήγει στις 26 Νοεμβρίου και να ακολουθεί μετά η «πόρτα πόρτα» απογραφή, εντούτοις υπάρχουν απρόβλεπτα εμπόδια που καθυστερούν τη διαδικασία.

Το σίγουρο είναι πως οποιοσδήποτε πολίτης δεν έχει λάβει ακόμα τον μοναδικό κωδικό απογραφής και θέλει να αυτοαπογραφεί μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάτι που ήδη κάνουν αρκετοί πολίτες, τηλεφωνώντας στην υπηρεσία και ζητώντας επί τόπου τον κλειδάριθμο. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και οι… αρνητές της απογραφής, οι οποίοι είτε αγνοούν τον κωδικό είτε δεν δέχονται καν να ανοίξουν την πόρτα στους απογραφείς για να παραλάβουν το φάκελο.

Σε πολύ δύσκολα απογραφικά τμήματα μάλιστα υπάρχουν ακόμα και παραιτήσεις απογραφέων, οι οποίοι είτε δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές και τις δυσκολίες είτε περίμεναν κάτι διαφορετικό σε εργασιακό/οικονομικό επίπεδο, όπως στην Πάτρα, όπου φέρεται να παραιτήθηκαν εκατοντάδες απογραφείς! Αμεσα, βέβαια, προχωράνε η αντικατάστασή τους και η συνέχιση της διαδικασίας, αφού τελικός σκοπός είναι ο κλειδάριθμος να φτάσει παντού. Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ αν χρειαστεί για κάποια πολύ μικρά νησιά ακόμα και με τη βοήθεια του Λιμενικού.

«Εντός δύο ημερών θα γνωρίζω σε ποιες περιοχές δεν έχουν φτάσει οι κωδικοί και ανάλογα θα δώσουμε την παράταση», διαβεβαίωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Θάνος Θανόπουλος, ο οποίος είπε πως τα δύσκολα αναμένονται στα σπίτια, όταν η διαδικασία θα γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.
Ερωτώμενος, δε, σχετικά με το αν υπάρχουν προβλέψεις για τον πληθυσμό της χώρας, είπε πως σύμφωνα με τις στατιστικές εκτιμήσεις ο πληθυσμός αναμένεται μειωμένος κατά 150.000 με 200.000 άτομα. Βέβαια, πρόκειται για εκτίμηση η οποία θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευσθεί μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, δηλαδή στο τέλος του πρώτου διμήνου/τριμήνου του 2022.

Ομως, ποιες είναι οι συχνότερες απορίες που έχουν οι πολίτες; Η αλήθεια είναι ότι ρωτούν σχεδόν τα πάντα. Από καθαρά πρακτικά θέματα, όπως αν πρέπει να δηλώσουν πολεοδομικές παραβάσεις, πώς απογράφονται οι διαζευγμένοι ή οι φοιτητές, μέχρι παράλογες φοβίες (θα μου πάρετε τα παιδιά;), αλλά και ερωτήσεις γενικού… προβληματισμού, όπως για τη χρησιμότητα των στοιχείων για τις τουαλέτες και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις (καζανάκια). Το σημαντικό είναι ότι καμία ερώτηση δεν μένει αναπάντητη. Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε 56 συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 1. Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απογραφή κτιρίων. Πρέπει να του ανοίξω; Τι θα με ρωτήσει; Πρέπει να του δείξω το σπίτι μου;  

Οι ερευνητές της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απογραφή κτιρίων (τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

 1. Ποια κτίσματα καταγράφονται στην απογραφή κτιρίων;

Στην απογραφή κτιρίων καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, που έχουν στέγη και τοίχους και έχουν κατασκευαστεί να είναι οικοδομικώς σταθερά για τουλάχιστον 10 έτη. 

 1. Καταγράφονται οι ημιτελείς κατοικίες και οι οικοδομές;

Για να καταγραφεί ένα κτίριο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του θα πρέπει να έχει στέγη και τοίχους.

 1. Δεν θυμάμαι το έτος κατασκευής του σπιτιού μου/της πολυκατοικίας μου. Τι πρέπει να κάνω;

Δεν ζητείται το έτος αλλά η περίοδος κατασκευής του κτιρίου και ο ερευνητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (τομεάρχης) θα σας βοηθήσει θυμίζοντας σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της απογραφής κτιρίων.

 1. Καταγράφονται και οι αρχαιολογικοί χώροι;

Καταγράφονται μόνο τα κτίρια που πληρούν τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως μουσεία, γραμματείες, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.

 1. Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από το Ελληνικό Κτηματολόγιο;

Οι διαδικασίες κτηματογράφησης δεν έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής δεν καλύπτουν τις ανάγκες της απογραφής κτιρίων.

 1. Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από τις εφορίες και την ΑΑΔΕ;

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι εφορίες αφορούν σε επίπεδο δικαιώματος των φορολογουμένων και όχι στο σύνολο των χαρακτηριστικών των κτιρίων.

 1. Πρέπει να δώσω πληροφορίες για τυχόν παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας στο σπίτι μου;

Οχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον ερευνητή της ΕΛ.ΣΤΑT. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της απογραφής κτιρίων.

 1. Το κτίριο ανήκει σε πολλούς κληρονόμους. Χρειάζεται να δηλώσω τις ιδιοκτησίες;

Οχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον ερευνητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της απογραφής κτιρίων.

 1. Καταγράφονται και τα αυθαίρετα κτίσματα; 

Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως νομιμότητας και χρήσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου, δηλαδή έχουν επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, στέγη και τοίχους. Δεν θα ερωτηθείτε από τον ερευνητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αν το κτίριο είναι αυθαίρετο. Μπορείτε να ελέγξετε το ερωτηματολόγιο της απογραφής κτιρίων.

 1. Πώς καταγράφονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;     

Εάν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ετοιμόρροπα, τότε ο ερευνητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα προσπαθήσει να αντλήσει τις πληροφορίες από κάποιον καλά πληροφορημένο γείτονα.

 1. Καταγράφονται και οι τόποι λατρείας θρησκειών/δογμάτων; Καταγράφονται και οι ιδιωτικοί ναοί και τόποι λατρείας;

Ναι, καταγράφονται όλοι οι τόποι λατρείας εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, εφόσον έχουν στέγη και τοίχους.

 1. Γιατί ζητάτε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των παιδιών μου;

Στην απογραφή καταγράφονται τα στοιχεία όλων των κατοίκων της χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας. Για όλους είναι απαραίτητη η καταγραφή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ. Αξιοποιώντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των απογραφόμενων η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι σε θέση να συνδέει και αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί για τις έρευνές της. Ολα τα ατομικά στοιχεία που παρέχονται στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. εμπίπτουν στο στατιστικό απόρρητο.

 1. Γιατί ρωτάτε για τα παιδιά μου; Θα μου τα πάρετε;

Στην απογραφή πληθυσμού γίνεται καταγραφή όλων των ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους («Ολοι μετράμε»). Η απογραφή έχει ως στόχο την καταγραφή του πληθυσμού της χώρας.

 1. Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;

Ο αριθμός των δωματίων είναι μια από τις βασικές πληροφορίες για τις ανέσεις του νοικοκυριού και είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του.

 1. Γιατί ρωτάτε εάν η τουαλέτα είναι μέσα ή έξω από το σπίτι;

Για να γνωρίζουμε τις ανέσεις και τις συνθήκες διαβίωσης του νοικοκυριού.

 1. Είμαι φαντάρος. Πού θα απογραφώ; / Ο γιος μου είναι στρατιώτης, πού θα απογραφεί;

Οσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία θα απογραφούν στη μονάδα τους, εάν διαμένουν συνήθως σε αυτήν, ή στην κατοικία διαμονής τους, εάν συνήθως διαμένουν σε αυτήν (π.χ. έφεδροι αξιωματικοί).

 1. Είμαι φοιτητής και μένω μακριά από το πατρικό μου. Πού θα απογραφώ;

Ο φοιτητής θεωρείται μόνιμος κάτοικος εκεί όπου διαμένει κατά την περίοδο των σπουδών του και εκεί θα απογραφεί.

 1. Ο σύζυγός μου/το παιδί μου/ο γονιός μου εργάζεται μακριά από το οικογενειακό σπίτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επιστρέφει σε αυτό τα Σαββατοκύριακα. Πού θα απογραφεί; Στο οικογενειακό σπίτι ή εκεί που διαμένει τις ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται;

Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού), ανεξάρτητα εάν ο τόπος της εργασίας του βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στη χώρα ή στο εξωτερικό.

 1. Διαμένω σε δύο κατοικίες κατά τη διάρκεια του έτους. Σε ποια θα απογραφώ;

Θα απογραφείτε εκεί όπου περνάτε τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους.

 1. Μένω έξι μήνες στο σπίτι μου στην επαρχία και έξι μήνες στο σπίτι μου στην πόλη. Πού θα απογραφώ;

Θα απογραφείτε σε όποια κατοικία βρίσκεστε κατά την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής.

 1. Κατά την περίοδο της απογραφής βρίσκομαι στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία μου. Μπορώ να απογραφώ σε αυτήν;

Επιθυμητό είναι να απογραφούν όλα τα άτομα στην κατοικία συνήθους διαμονής τους. Εάν έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε τον κωδικό της κατοικίας συνήθους διαμονής σας μπορείτε να απογραφείτε σε αυτήν, διαφορετικά μπορείτε να απογραφείτε και στην εξοχική κατοικία σας ως προσωρινά φιλοξενούμενος. Προσοχή! Στην περίπτωση που απογραφείτε στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία σας, θα πρέπει να δηλώσετε οπωσδήποτε ότι είστε προσωρινά φιλοξενούμενος σε αυτήν, προκειμένου να συμπληρώσετε στο ερώτημα 6 του δελτίου του ατόμου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της μόνιμης κατοικίας σας.

 1. Βρήκα φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής και στο εξοχικό μου. Πρέπει να απογραφώ ξανά;

Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας θα απογραφεί μόνο η εξοχική κατοικία σας. Το νοικοκυριό απογράφεται μόνο μία φορά, στην κατοικία όπου διαμένει συνήθως.

 1. Ο/η σύντροφός μου είναι ναυτικός και αυτό το διάστημα ταξιδεύει με το πλοίο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Οι ναυτικοί θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και τους απογράφει κάποιο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους.

 1. Ο/η σύντροφός μου είναι αξιωματικός του στρατού και είναι σε σεμινάριο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Εάν το σεμινάριο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους θα απογραφεί από κάποιο μέλος του νοικοκυριού του στη μόνιμη κατοικία του.

 1. Μένω με το συγκάτοικό μου, πώς θα απογραφούμε;

Ως νοικοκυριό θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην ίδια κατοικία, είτε έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους είτε όχι. Σύμφωνα με τον ορισμό του νοικοκυριού, θα απογραφείτε με το συγκάτοικό σας στην κατοικία όπου διαμένετε. 

 1. Μένω (συζώ) με το σύντροφό μου χωρίς να είμαστε παντρεμένοι ή να έχουμε σύμφωνο συμβίωσης; Πώς θα απογραφούμε;

Θα απογραφείτε ως μέλη του ίδιου νοικοκυριού και στο ερώτημα της οικογενειακής κατάστασης ο καθένας από εσάς θα αναφέρει το νόμιμο καθεστώς της οικογενειακής του κατάστασης.

 1. Με εγκατέλειψε/έχει εγκαταλείψει ο/η σύζυγός μου και δεν γνωρίζω που είναι/μένει. Πώς θα απογραφεί;

Θα απογραφεί στην κατοικία όπου διαμένει πλέον μόνιμα.

 1. Νοσηλεύομαι σε νοσοκομείο/κλινική. Πώς θα απογραφώ;

Εάν υπάρχει κάποιο μέλος του νοικοκυριού σας στην κατοικία σας θα σας απογράψει αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 1. Μένω σε οίκο ευγηρίας. Πώς θα απογραφώ;

  Εάν έχετε ζήσει ή προβλέπεται να ζήσετε 12 μήνες και άνω στο ίδρυμα, θα απογραφείτε σε αυτό, διαφορετικά θα απογραφείτε στο οικογενειακό σας σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού). Είμαι υπερήλικας και με φιλοξενούν τα παιδιά μου. Πώς θα απογραφώ;

  Εάν στη μόνιμη κατοικία σας υπάρχει κάποιο άτομο θα σας απογράψει αυτό. Εάν αποτελείτε μονομελές νοικοκυριό και έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τον κωδικό απογραφής της μόνιμης κατοικίας μπορείτε να αυτοαπογραφείτε. Σε διαφορετική περίπτωση θα απογραφείτε από τα παιδιά σας ως προσωρινά φιλοξενούμενο άτομο.

  32. Είμαι σεισμόπληκτος/ πλημμυροπαθής/πυροπαθής και ζω σε πρόχειρο καταυλισμό. Πώς θα απογραφώ;

  Από τον απογραφέα που θα οριστεί να απογράψει τον πληθυσμό τού καταυλισμού όπου διαμένετε. Το κάθε νοικοκυριό θα απογραφεί στη σκηνή ή στο τροχόσπιτο που του έχει διατεθεί.33. Εχω κάνει γάμο στο εξωτερικό με το/τη σύντροφό μου, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Τι κάνω;

  Ο απογραφόμενος καλείται να δηλώσει τη νόμιμη οικογενειακή κατάσταση με βάση το καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα δηλώσει άγαμος.34. Είμαστε διαζευγμένοι. Ποιος απογράφει τα παιδιά μας και σε ποιο νοικοκυριό;

  Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021.35. Διαμένω με το φίλο μου σε κατοικία της οποίας εκείνος είναι ιδιοκτήτης και εγώ του πληρώνω ενοίκιο. Ποια απάντηση πρέπει να δώσουμε στο ερώτημα 18 «Το νοικοκυριό σας κατοικεί στην απογραφόμενη κατοικία ως ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής;»

  Στην περίπτωσή σας, όπως και σε κάθε άλλο νοικοκυριό στο οποίο τουλάχιστον ένα μέλος είναι ιδιοκτήτης της κατοικίας που διαμένει και κάποια άλλα μέλη ενοικιαστές, προτεραιότητα έχει η απάντηση «ιδιοκτήτης».

  36. Είμαι πτυχιούχος ΑΕΙ και έχω δύο πτυχία, ποιον τίτλο σπουδών αναγράφω στο ερώτημα 14 «Αν απαντήσατε σε κάποια από τις περιπτώσεις 1 έως 5 του ερωτήματος 13α, ποιος είναι ο βασικός τίτλος σπουδών σας;»

  Συμπληρώστε τον τίτλο σπουδών που σχετίζεται με το επάγγελμα που κάνετε. Εάν δεν εργάζεστε ή το επάγγελμά σας δεν έχει σχέση με το πτυχίο σας και συνεχίζετε τις σπουδές σας σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, συμπληρώστε τον τίτλο ο οποίος σας οδήγησε σε αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση συμπληρώστε αυτόν που εσείς θεωρείτε σημαντικότερο.37. Είμαι φοιτητής/τρια,  σπουδαστής/τρια και παράλληλα εργάζομαι. Τι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα 15 «Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;»

  Ολα τα άτομα τα οποία το διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021 εργάστηκαν έστω και μία (1) ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος σε μετρητά ή σε είδος ή είχαν μία θέση εργασίας από την οποία απουσίαζαν προσωρινά και παράλληλα είχαν και άλλη ασχολία, π.χ. φοιτητές, οικιακά κ.λπ., θα απαντήσουν ότι ήταν εργαζόμενοι.

  38. Είμαι εργαζόμενος/η σε δύο εργασίες. Οι απαντήσεις που θα δώσω στα ερωτήματα 16, 17, 18, 19 που αφορούν στο είδος της επιχείρησης, το επάγγελμα, τη θέση στο επάγγελμα και τον τόπο εργασίας, αντίστοιχα, σε ποια από τις δύο εργασίες μου θα αναφέρονται;

  Οι απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα αφορούν στην κύρια εργασία σας, δηλαδή σε αυτήν που αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο. Σε περίπτωση που ο χρόνος που αφιερώνετε στις δύο εργασίες μοιράζεται ισόποσα, οι απαντήσεις θα αφορούν στην εργασία που σας αποδίδει το μεγαλύτερο εισόδημα.

  39. Δεν βρήκα το φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου. Τι πρέπει να κάνω;

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον απογραφέα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

  40. Δεν πέρασε από το σπίτι μου απογραφέας. Τι πρέπει να κάνω;

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

  41. Εχασα τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου, τι πρέπει να κάνω;

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

  42. Εκανα πριν από λίγες ημέρες την αυτοαπογραφή και σήμερα έγινα μητέρα. Θα πρέπει να συμπληρώσω ξανά το ερωτηματολόγιο;

  Δεν θα απογραφούν τα άτομα που θα γεννηθούν μετά τη 12η νυχτερινή της 22ας Οκτωβρίου 2021.

  43. Ενα μέλος του νοικοκυριού απεβίωσε αυτόν το μήνα. Θα πρέπει να απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα για το μέλος αυτό;

  Η ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 είναι η 22α Οκτωβρίου 2021. Συνεπώς, συμπληρώνονται τα στοιχεία όλων των ατόμων που απεβίωσαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

  44. Το 2010 έμενε μαζί μου η κόρη μου και ο σύζυγός της και το 2015 έφυγαν μαζί στο εξωτερικό, όπου εκεί διαμένουν μέχρι σήμερα. Πώς θα απογραφούν;

  Αφού ήταν μέλη του νοικοκυριού σας έως το 2015 θα τους απογράψετε και τους δύο εσείς με δελτία Π-1.3 (εκροής μεταναστών).

  45. Χρειάζομαι λογιστή, δικηγόρο κ.λπ. για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της απογραφής ή μπορώ και μόνος;

  Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάθε άτομο είναι πολύ απλά και αφορούν στο ίδιο, στα μέλη του νοικοκυριού του και στα χαρακτηριστικά της κατοικίας του. Δεν χρειάζεται η βοήθεια λογιστή, δικηγόρου ή άλλου επαγγελματία.

  46. Πόση ώρα χρειάζεται η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου;

  Ο χρόνος συμπλήρωσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε νοικοκυριό και εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του. Ενδεικτικά, για ένα τετραμελές νοικοκυριό δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 30’ της ώρας.

 1. Τι διακριτικά φέρει ο απογραφέας; Πώς μπορώ να ελέγξω ότι είναι όντως απεσταλμένος από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.;

Οι απογραφείς φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τον κωδικό τους, το λογότυπο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και φορούν μη ιατρική, μαύρη μάσκα, με το λογότυπο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην οποία αναγράφεται με λευκά γράμματα «ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021». Επίσης, οι απογραφείς έχουν βεβαίωση ορισμού τους από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. με φωτογραφία τους.

 1. Τι χαρτιά χρειάζεται να έχω μαζί μου /μπροστά μου για να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο; Χρειάζεται να έχω τα συμβόλαια και την κάτοψη του σπιτιού μου; Χρειάζεται να έχω την ταυτότητά μου, τα πιστοποιητικά γεννήσεως των παιδιών μου κ.λπ.;

Ο απογραφόμενος δεν χρειάζεται να έχει κάποια χαρτιά για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, αρκεί να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ (τον δικό του και των μελών του νοικοκυριού του). Τα υπόλοιπα στοιχεία που θα κληθεί να συμπληρώσει του είναι γνωστά.

 1. Εχω δύο Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Ποιον θα χρησιμοποιήσω;

Θα χρησιμοποιήσετε τον ΑΜΚΑ του οποίου τα ψηφία που αντιστοιχούν στο έτος γέννησης ταυτίζονται με το έτος γέννησής σας.

 1. Δεν γνωρίζω τους κωδικούς gov.gr (κωδικούς TAXIS) των ηλικιωμένων γονιών μου ώστε να κάνω εγώ την απογραφή του νοικοκυριού τους. Τι κάνω;

Για να εισέλθετε στην ψηφιακή πύλη gov.gr χρειάζονται οι κωδικοί TAXIS. Εναλλακτικά, οι γονείς σας θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με έντυπο ερωτηματολόγιο, τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία.

 1. Πού βρίσκω τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των παιδιών μου;

Μπορείτε να βρείτε τον ΑΜΚΑ στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και τον ΑΦΜ (εάν έχουν) μέσω της εφαρμογής του TAXIS ή της ΔΟΥ όπου ανήκετε.

 1. Γιατί δεν υπάρχει ερώτηση για το θρήσκευμα;

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν συλλέγει στοιχεία που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις), η παροχή των οποίων δεν είναι υποχρεωτική από τον Κανονισμό αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την εθνική νομοθεσία που διέπει τις απογραφές πληθυσμού-κατοικιών. 

 1. Μπορώ να απογράψω τα κατοικίδιά μου;

Δεν προβλέπονται τέτοια ερωτήματα στο ερωτηματολόγιο της απογραφής πληθυσμού -κατοικιών.

 1. Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του κορονοϊού Covid-19;

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι ερευνητές της για την απογραφή κτιρίων (τομεάρχες) φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους εντός των κτιρίων που επισκέπτονται ή των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, κατά κανόνα, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Επίσης, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους συνομιλητές τους. 

 1. Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο ερευνητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με τους απογραφόμενους;

Ο ερευνητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απογραφή κτιρίων (τομεάρχης) ενδέχεται να χτυπήσει το κουδούνι/την πόρτα σας και να σας ρωτήσει πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως η περίοδος κατασκευής του, οι χρήσεις του, ο αριθμός των ορόφων του, τα υλικά κατασκευής του κ.λπ.

 1. Πώς συνδέεται η απογραφή με τις εκλογές;

Με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος, ένα έτος μετά από κάθε απογραφή πληθυσμού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, βάσει του οποίου πραγματοποιείται η κατανομή των βουλευτικών εδρών. Ο νόμιμος πληθυσμός προκύπτει βάσει της δήλωσης του απογραφόμενου, με ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα, για το δήμο και τη δημοτική ενότητα όπου είναι εγγεγραμμένος στα σχετικά δημοτολόγια.

Info:

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr