Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη είναι απίθανο να προκαλέσει αυστηρά lockdown, αλλά οι ήπιοι περιορισμοί και η επίμονη αβεβαιότητα θα μπορούσαν να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη της ηπείρου, ιδίως στον Νότο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν με τις ταυτόχρονες προκλήσεις της επίμονης διστακτικότητας στον εμβολιασμό και της αύξησης των κρουσμάτων από τον COVID-19 εν μέσω της εμφάνισης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα».

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές κυβερνήσεις επανέφεραν περιορισμούς σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και μπαρ σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κρούσματα μεταξύ νέων, ανεμβολίαστων ατόμων. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επίσης καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν δεν βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού.

  • Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, μέχρι τις 13 Ιουλίου το 64% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου COVID-19. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID στην Ενωση είναι χαμηλός, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ευπαθών πληθυσμών έχει εμβολιαστεί, αλλά οι μολύνσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών.
  • Στις 12 Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Αύγουστο θα απαιτείται είτε απόδειξη εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για την πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά κέντρα. Από το φθινόπωρο, τα PCR τεστ θα είναι πλέον επίσης δωρεάν, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός.
  • Στις 12 Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό των γηροκομείων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα και άλλους κλειστούς χώρους.
  • Στις 9 Ιουλίου, η ολλανδική κυβέρνηση επανέφερε τους περιορισμούς για τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα και ακύρωσε τις εκδηλώσεις με πολλά άτομα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
  • Στις 11 Ιουλίου, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι θέλουν να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους σε 60 δήμους με υψηλά ποσοστά μολύνσεων από COVID-19 πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή απόδειξη προηγούμενης μόλυνσης. Τα εστιατόρια σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να κλείνουν στις 10.30 μ.μ.
  • Στις 12 Ιουλίου, οι ισπανικές περιφέρειες της Καταλονίας και της Βαλένθια απαγόρευσαν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων και μείωσαν το ωράριο λειτουργίας των μπαρ, των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων.
  • Στις 7 Ιουλίου, η Κύπρος δήλωσε ότι μόνο τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και τα άτομα με αρνητικό τεστ θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, μπαρ και άλλους χώρους.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες θα επηρεάσει αρνητικά τη θερινή περίοδο στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό Νότια Ευρώπη. Οι συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού σημαίνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη ταξιδιωτική δραστηριότητα στην Ευρώπη σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι ταξιδιωτικοί κανόνες και οι εσωτερικοί περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες του Νότου που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Και ενώ ο εσωτερικός τουρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί, δεν θα αντισταθμίσει την απώλεια των ξένων επισκεπτών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λιγότερες θέσεις εργασίας στον Νότο απ’ ό,τι αν υπήρχε ομοιογένεια στους ταξιδιωτικούς κανονισμούς και τα lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Χώρες όπως η Γερμανία, η Νορβηγία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν θεσπίσει διαφορετικούς περιορισμούς (όπως καραντίνα και υποχρεωτικές εξετάσεις) για άτομα που ταξιδεύουν από την Ισπανία.
  • Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν την Ισπανία και την Πορτογαλία ως ταξιδιωτικούς προορισμούς.
  • Στις 9 Ιουλίου, η Μάλτα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο σε επισκέπτες με πλήρη εμβολιασμό.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι από τις 19 Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι που επιστρέφουν από τις λεγόμενες χώρες της πορτοκαλί λίστας (η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς προορισμούς διακοπών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κροατία) δεν θα χρειάζεται πλέον να βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά θα εξακολουθεί να απαιτείται αρνητικό τεστ για την επανείσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Στις 13 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Πορτογαλίας για τον τουρισμό δήλωσε ότι ο τουρισμός στη χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, μόλις το 2023.
  • Εκθεση της BBVA Research αποκάλυψε ότι οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 50% κάτω από τα επίπεδα της ίδιας περιόδου του 2019.

Η Ευρώπη είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα να επιστρέψει σε αυστηρά lockdown, αλλά η τρέχουσα αστάθεια στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών. Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης (με εμβολιασμένο το 70-80% του ενήλικου πληθυσμού) μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν τελικά μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες δόσεις.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα είναι πολύ απρόθυμες να επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική κινητικότητα, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τους μικρότερους περιορισμούς, με τα μέτρα να αίρονται συνεχώς και στη συνέχεια να επαναφέρονται, θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον τομέα των υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε χειρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το 2021, ιδίως στον Νότο. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς στο μέλλον.

  • Στις αρχές Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αυξηθεί κατά 4,8% το 2021, μετά από συρρίκνωση κατά 6,2% το 2020. Οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελούσε τον κίνδυνο αρνητικής εξέλιξης για την πρόβλεψη αυτή.