Θέμα χρόνου είναι πλέον να καταργηθεί το SMS στο 13033 με δύο να είναι τα επικρατέστερα σενάρια, μετά και την άρση μέτρων και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκαν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η μια ημερομηνία κατάργησης του SMS στο 13033 για έξοδο από το σπίτι είναι η 3η Μαΐου, όταν θα ανοίξει η εστίαση. Όπως μάλιστα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχει τεθεί θέμα SMS για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες.

Εναλλακτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δεύτερη ημερομηνία για την κατάργηση των SMS είναι η 15η Μαΐου όταν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, επομένως τότε θα εκλείψει η ανάγκη να υπάρχει στη ζωή μας το υποχρεωτικό μήνυμα που στέλνουμε για να μετακινηθούμε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται αύριο Παρασκευή 23/4 να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες του Πάσχα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει έμφαση στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει παρατυπίες στις μετακινήσεις και να μην γίνουν από τις αρμόδιες Αρχές «τα στραβά μάτια» για κανέναν.

Το πλάνο για την περίοδο του Πάσχα προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους παντού λοιπόν, για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων. Όπως διαμηνύεται θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης.

Παράλληλα θα υπάρξουν και έλεγχοι εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού.

Επισημαίνεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται ΜΟΝΟ το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται ελεύθερα μόνο το Σαββατοκύριακο.

Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση. Με απλά λόγια, εάν κάποιος επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες, την Μεγάλη Δευτέρα, ή την Μεγάλη Τρίτη για παράδειγμα να μετακινηθεί εντός της περιφέρειας Αττικής, οι αστυνομικοί θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.