Στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα σκέφτεται να κάνει μέχρι την ώρα των εκλογών αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το Reuters.

Αρχικά τονίζεται ότι: «Με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών να μην ξεπερνά οκτώ μήνες, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και επιστρέφει η θέληση των επενδυτών να  δανείσουν την Ελλάδα».

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης: «Ο Τσίπρας εκλέχτηκε ως αριστερός πρωθυπουργός το 2015 με την υπόσχεση να απορρίψει την λιτότητα που απαιτούσε το μνημόνιο. Αργότερα άλλαξε στάση, προώθησε τα αιτήματα των δανειστών και ανέδειξε τον εαυτό του ως αναμορφωτή. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας πολλοί απλοί ψηφοφόροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, άλλοι είναι βαθιά χρεωμένοι και σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος».

«Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό» συνεχίζει το ρεπορτάζ «λένε ότι η στρατηγική του είναι  η κυβέρνησή να προωθήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις σε ένα σχέδιο που λέει ότι στοχεύει σε «δίκαιη ανάπτυξη». Ο Τσίπρας από το Καλοκαίρι χρησιμοποίησε μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, να μειώσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας και τους φόρους των επιχειρήσεων και να διευκολύνει ορισμένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού».

Στα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ και σε άλλες περιοχές εκτός από τα 5 νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, να διευκολύνει τους πολίτες στην αποπληρωμή χρεών στα ταμεία αλλά και στις τράπεζες.

Επίσης, είναι να προσλάβει χιλιάδες στο δημόσιο μέχρι το 2020 αλλά και να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, να κάνει τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, πράγμα πολύ σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, για την εφημερίδα Το Βήμα, βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 πόντους πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να μειώσει τις φορολογικές και κοινωνικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την διαφορά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα από όταν ανέβηκε στην εξουσία. Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ωθηθεί σε πρόωρες εκλογές αν αυξηθεί και άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα στις ευρωεκλογές έτσι ώστε να μπορέσει τον Οκτώβριο να κερδίσει και στις εθνικές εκλογές».

Το ερώτημα είναι πόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χτίσει συμμαχίες με τους εταίρους του ώστε να χαλαρώσει και άλλο τα δημοσιονομικά λουριά και να κερδίσει έτσι ψηφοφόρους.

Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η υποδοχή από τους Ευρωπαίους στο euroworking group δεν ήταν εξίσου θερμή. «Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική»  είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε πολλούς τομείς. Η γενική αίσθηση είναι θετική μεν για τον Τσίπρα και για ότι έκανε για την «Μακεδονία» αλλά αυτό δεν περνάει στις αγορές. Δεν μπορείς ανταλλάξεις το ένα με το άλλο».

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με η πιο πρόσφατη έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου καλή. Μια αρνητική έκθεση από την ΕΕ θα προβλημάτιζε τις αγορές και θα αποσταθεροποιούσε μια από τις σανίδες σωτηρίας για την επανεκλογή του Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από τις ήρεμες αγορές.