Από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προέκυψαν δύο βασικά πολιτικά συμπεράσματα που σχετίζονται με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας έως τις εκλογές και ταυτόχρονα αναδείχθηκε η στρατηγική του προέδρου του κόμματος για την επόμενη μέρα της κάλπης.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το πρώτο στοιχείο που έγινε αμέσως αντιληπτό είναι το κλίμα ενότητας στη Ν.Δ., το οποίο έως το Σάββατο οι μηχανισμοί του Μαξίμου αμφισβητούσαν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα. Με τη δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής για «τη μεγάλη εκλογική νίκη της παράταξης», όπως χαρακτηριστικά είπε, έβαλε τέλος στις διαρροές των «καλοθελητών» και για άλλη μία φορά μίλησε στην καρδιά των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που έχουν απέναντί τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο κλίμα ενότητας και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δεύτερο στοιχείο που προέκυψε από την ομιλία Μητσοτάκη ήταν ότι πλέον έχει επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό την ατζέντα του με αιχμή τις μειώσεις φόρων και εισφορών. Ακόμη και η κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι οι φόροι στην Ελλάδα δεν είναι υψηλοί, τώρα σπεύδει να εξαγγείλει ελαφρύνσεις τις οποίες ούτε πιστεύει ούτε μπορεί να εφαρμόσει, όταν ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του με στοχευμένες μειώσεις φόρων, που έχουν ως κοινό παρανομαστή την παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, έχει το πλεονέκτημα γιατί αυτή η επιλογή δεν είναι ευκαιριακή, αλλά βασίζεται στην ιδεολογία της Ν.Δ.

Το βασικότερο ωστόσο σημείο της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν ότι απευθύνθηκε στον πληγωμένο εγωισμό των πολιτών και θέλησε να τους ταρακουνήσει. Ο πρωθυπουργός ποντάρει στη «λουμπενοποίηση» της κοινωνίας και στην ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει στην επιτυχία και την οικονομική πρόοδο, ιδίως των ασθενέστερων.

Οι διαφορές των δύο πολιτικών αρχηγών είναι εμφανείς.

Οταν ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για την οικονομία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης στην αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ α’ και β’ τριμήνου, ο κ. Μητσοτάκης λέει στους πολίτες ότι δεν λείπει τίποτα παρά μόνο η πολιτική βούληση για να φτάσουμε στην ανάπτυξη-ρεκόρ της Ιρλανδίας ή της Κύπρου.

Οταν ο κ. Τσίπρας λέει στους οικονομικά ασθενέστερους ότι αφού πρώτα τους υπερφορολογήσει για να πετύχει υπερπλεόνασμα θα τους δώσει ένα μέρισμα προκειμένου να μπαλώσουν τα έξοδα του μήνα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους ίδιους και τονίζει ότι τα επιδόματα δεν είναι η λύση για το πρόβλημά τους και για αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο προκειμένου να βρουν σταθερές δουλειές.

Οταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δικαιολογείται για την αδράνεια της κυβέρνησής του στον τομέα των επενδύσεων επικαλούμενος τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα επαναλάβει το πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να τρέχουν όλα τα επενδυτικά σχέδια χωρίς να μένουν στα συρτάρια υπουργών ή άλλων γραφειοκρατών.

Οταν η κυβέρνηση θεωρεί ως σπουδαία μεταρρύθμιση την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία στις 9 το πρωί και όχι στις 8, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει την εισαγωγή του μαθήματος του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δημοτικά και τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια.

Οταν ο κ. Τσίπρας είναι ικανοποιημένος με την Ελλάδα ουραγό στην οικονομία, στις επενδύσεις και στο επίπεδο βασικών υπηρεσιών, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ως μοναδικό στόχο η χώρα να μπει δυνατά στην κούρσα της Ευρώπης για να προλάβει την επόμενη βιομηχανική επανάσταση της τεχνολογίας και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Συμπερασματικά, με την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ότι η παρτίδα για την Ελλάδα δεν έχει χαθεί. Αντί να χαϊδεύει αφτιά, όπως ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει το παραμικρό λάθος για τα Μνημόνια που φόρτωσε στους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας και στην εκτίναξη της οικονομίας μέσα από ένα πρόγραμμα με περισσότερο χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και καλύτερο κράτος.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου