Το δόγμα Νόμος και Τάξη εφαρμόζεται στο έπακρο από τη νέα κυβέρνηση, καθώς όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος στην έντυπη έκδοσή του, ετοιμάζονται ομάδες κρούσης για επιχειρήσεις σε φυλακές, με στόχο να «τελειώσουν» οριστικά τη δράση των μαφιών που δρουν πίσω από τα κάγκελα.

«Κομάντος», ομάδες κρούσης και στις φυλακές, με δυνατότητα αιφνιδιαστικών εφόδων στα κελιά και σχηματισμό δικογραφιών επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να σταματήσει το εγκληματικό και θανατηφόρο «αλισβερίσι» μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρεί δυναμικά να βάλει τέλος σε σουβλιά, αυτοσχέδια μαχαίρια, γιαταγάνια κ.ά.

Παρόμοια διακοπή θα επιχειρηθεί στην οικονομική εκμετάλλευση «αδύναμων» κρατουμένων από τις εγκληματικές φατρίες των φυλακών, που έχουν ανοίξει «σούπερ μάρκετ» για την προμήθεια κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών ουσιών, τηλεφωνικών καρτών, φαγητού, προτεραιότητας σε τηλεφωνική επικοινωνία ακόμη και τρικ στη συνεύρεση με αρραβωνιαστικιές, επισημαίνεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Φάκελοι συμβάντων

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων όλης της χώρας έδωσαν φακέλους… συμβάντων (τετραετίας) των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στόχος η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ολες οι πλευρές συμφώνησαν πως προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των κρατουμένων όσο και των υπαλλήλων. Ενώ είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τις έχουν καταγράψει οι διευθυντές που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.

Αλλάζει το ΣΕΕΚΚ

Το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία αφορά στη μεταβολή του σημερινού Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης (ΣΕΕΚΚ), που ιδρύθηκε το 2002 για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, εκτάκτων ελέγχων και ερευνών στις φυλακές.

Το συγκεκριμένο σώμα υπαγόταν απευθείας στον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με αποστολή τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης, της εφαρμογής των διατάξεων του κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Μπορούσε μάλιστα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδίως για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων περί αδειών, της υφ’ όρον απόλυσης και της πειθαρχικής διαδικασίας, κάτι που σήμερα φαίνεται να μην τηρείται ή έχει γίνει «λάστιχο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Αρχικά υπάρχει η πρόθεση αντικατάστασης ή μεταμόρφωσης της δομής της με τη δημιουργία μικτής ομάδας 12 ατόμων, που θα αποτελείται από πάνοπλους αστυνομικούς τύπου… ΕΚΑΜ και στελέχη οικονομικών κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων, που θα προβαίνουν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε φυλακές της χώρας. Στόχος η δημιουργία και επέκταση αυτών των ομάδων κρούσης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτές οι ομάδες θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου για τις σύννομες συμπεριφορές υπαλλήλων σε ποινικά αδικήματα που διαπιστώνονται, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον εισαγγελέα.
Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης που χειρίζονται.

Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας

Πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ και η μετατροπή των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Στα βασικά μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση συστημάτων απενεργοποίησης-«μπλοκαρίσματος» του σήματος κινητών τηλεφώνων, η τοποθέτηση καμερών σε όλους τους χώρους κάθε φυλακής, η εσωτερική φύλαξη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και η εξωτερική από στελέχη της Αστυνομίας. Σε κάποιες φυλακές, που ευνοούν οι τοπογραφικές συνθήκες, θα υπάρχουν διπλά… τείχη με ενδιάμεσες νεκρές ζώνες και αγκαθωτά σύρματα, ενώ εξωτερικά θα περιπολούν πάνοπλοι αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα.

Επιπρόσθετα, όσο αυτό είναι εφικτό, αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου. Θα γίνει μια προσπάθεια «ανακατανομής» των εγκλείστων, αποσκοπώντας στη… διάλυση των εγκληματικών «στρατηγείων» που κινούν τα θανατηφόρα νήματα εντός και εκτός φυλακών.

Tο «τιμολόγιο» του Κορυδαλλού

Η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού έχει από τη μία μεριά ένα κελί VIP… γεμάτο με χιλιάδες ευρώ, πανάκριβα αλκοολούχα ποτά, ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και χασίς και τεράστιες τηλεοράσεις και από την άλλη κελιά με «στοιβαγμένους» κρατούμενους.

Στην προηγούμενη απόπειρα συμπλοκής ανάμεσα σε κρατουμένους εντοπίστηκαν εξοπλισμός για… κρέπες, οι οποίες πωλούνταν με αντίστοιχο αντίτιμο, μηχανές παρασκευής καφέ… εσπρέσο και αυτοσχέδια τραπέζια για πόκερ. Ενδεικτικά, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να πουληθεί από 200 έως 700 ευρώ, μία τηλεόραση 1.000 ευρώ, ναρκωτικά σε τιμές… εξωτερικής αγοράς, αλκοόλ από 50 έως 100 ευρώ…