Υπερμεταδοτικότητα και ταχεία επικράτησή της είναι τα δύο χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν για τη μετάλλαξη Ομικρον και αυτά που σημαίνουν συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μεγάλο “στοίχημα” είναι τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά, αν και λόγω των πολλών μεταλλάξεων που φέρει η νέα παραλλαγή και με δεδομένο ότι τα εμβόλια βασίζονται στο αρχικό στέλεχος του ιού που κυκλοφόρησε, η διαφυγή από τα εμβόλια είναι αναμενόμενη, αλλά παραμένει – όπως όλα δείχνουν – η ικανότητά τους να “απωθούν” τη σοβαρή νόσηση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απαρίθμησε χθες τα σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον και για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για όλες τις χώρες: Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι  ο ιός. Δεύτερον, πόσο ικανός είναι  να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό και, τέλος, πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.

“Πολλά είναι τα ερωτήματα, για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος, ελπίζουμε όχι μεγάλος για να δοθούν απαντήσεις. Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρώτον, σχετικά με τη μεταδοτικότητα. Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ στο ίδιο χρονικό διάστημα”, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, και εξήγησε σε σχέση με την επίδραση της “Ομικρον” στους μηχανισμούς της ανοσίας:

“Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος”.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση των εμβολιασμένων

Οπως φαίνεται μέχρι τώρα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι θα κολλούν και οι εμβολιασμένοι. Αλλωστε, το στέλεχος φέρει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων,  50 σε αριθμό, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά, η παραλλαγή “Δέλτα” φέρει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την πανδημία, Αντονι Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. “Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της ‘Ομικρον’”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.