Καθώς όλα δείχνουν πως σχεδόν όλοι θα νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του κορονοϊού μέχρι το τέλος αυτής της ιστορίας, τα βλέμματα πολλών στρέφονται προς τον μακροχρόνιο κορονοϊό, γνωστό ως long covid.

«Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αργή μας απόκριση στη διάγνωση και της θεραπείας της Long Covid», από την οποία πάσχουν έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, Ρέζια Πρετόριους, σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Ο αριθμός των ασθενών long covid εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι διαγνώσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς. Εν τω μεταξύ, είναι άγνωστο αν η μετάλλαξη Όμικρον και μελλοντικές παραλλαγές θα προκαλούν long covid.

Η Πρετόριους παρουσιάζει στο άρθρο της τα συμπτώματα των ασθενών με long covid. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συνεχόμενη κόπωση, η ζαλάδα, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι δυσκολίες στον ύπνο, το άγχος ή ακόμα και η κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν έντονη δυσκολία να εργαστούν ή ακόμη και να κάνουν μερικά βήματα, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει, δε, ακόμη κι η ήπια – ακόμα και ασυμπτωματική – νόσηση με κορονοϊό ενδέχεται να προκαλέσει long covid. Σύμφωνα με τη ερευνήτρια από τη Νότια Αφρική, ο κορονοϊός δεν πλήττει μόνο τους πνεύμονες, αλλά στην επηρεάζει σημαντικά τόσο τα αγγεία, όσο και τα συστήματα πήξης του αίματος.

Οι μικροθρομβώσεις του αίματος δείχνουν να προκαλούν τα χρόνια προβλήματα

Η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι το πιθανότερο αίτιο για τα συμπτώματα της long covid είναι οι μικροθρομβώσεις που προκαλούνται στο αίμα ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίες οδηγούν σε ανεπαρκή οξυγόνωση του οργανισμού. «Συνήθως, ο οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει τις μικροθρομβώσεις χωρίς συνέπειες. Φαίνεται όμως ότι αυτοί που πάσχουν από long covid χάνουν αυτή τη δυνατότητα».

Η παρουσία των μικροθρόμβων προκαλούν τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επιτελούνται οι λειτουργίες του οργανισμού φυσιολογικά. Έτσι, προκαλείται υποξία, η οποία ευθύνεται για τα συμπτώματα του long covid, όπως η συνεχής κόπωση και οι ζαλάδες. Η υποξία, δηλαδή η ανεπαρκής οξυγόνωση του οργανισμού ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.

Επείγον να προχωρήσει η έρευνα για τον long covid

Στο άρθρο της, η κ. Πρετόριους ζητά από την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε επείγουσες έρευνες προκειμένου να προχωρήσει η καλύτερη διάγνωση του long covid, ενώ προτάσσει την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες γενικές παθολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση αυτών των ασθενών» τονίζει, καθώς οι δείκτες των ασθενών εμφανίζονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Επιπλέον, η Πρετόριους σημειώνει ότι πολλοί γιατροί λένε σε ασθενείς long covid ότι τα συμπτώματα που αναπτύσσουν είναι πιθανώς ψυχολογικά.

«Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε καλύτερα και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της ανώμαλης πήξης του αίματος, της υποξίας και της αγγειακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με long covid» επισημαίνει, τέλος, η νοτιοαφρικανή επιστήμονας.