H σταθερή επιλογή της προληπτικής δράσης για την προστασία της δημόσιας υγείας ήταν εκείνη που οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στο να λάβει την απόφαση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών, για αυστηροποίηση περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για πρόσθετα μέτρα ειδικότερα για την Αττική, η οποία εισέρχεται στην «κόκκινη» ζώνη, αφού, λόγω μεγέθους, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο χαρακτήρας των κυβερνητικών παρεμβάσεων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στην επισήμανση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι «παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται και θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά».

Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει -σύμφωνα και με τα επίσημα πανευρωπαϊκά στοιχεία- καλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί για μία ακόμη φορά έμφαση στην πρόληψη προκειμένου να μη βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις

Οι χθεσινές αποφάσεις ήρθαν σε συνέχεια της σαφούς τοποθέτησης του πρωθυπουργού ότι η κυβερνητική στάση απέναντι στις επιδημιολογικές εξελίξεις «θα είναι δυναμική». Θα πηγαίνει βήμα  βήμα, με διαρκή παρακολούθηση, με αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων κάθε εβδομάδα και με λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και πάντα στη λογική που διατύπωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Αττική, η απόφαση για αυστηροποίηση των περιορισμών ελήφθη μεν λόγω της σαφούς επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας τις τελευταίες ημέρες, πριν φθάσει ωστόσο στα όρια του συναγερμού. Και είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να απομακρυνθεί και κάθε κίνδυνος επανάληψης, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, της εικόνας που είχε παρουσιάσει η Θεσσαλονίκη.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, για την οποία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναγνωρίσει ότι η απόφαση για αυστηροποίηση θα έπρεπε ίσως να είχε ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, λειτούργησε, όπως όλα δείχνουν, ως δίδαγμα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, σε αυτή τη φάση, σε σχέση με το Λεκανοπέδιο.

Στην Αττική πάντως, λόγω του αυξημένου πληθυσμού, δεν θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, καθώς εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, με εικόνες μεγαλύτερης συμφόρησης.

Ισορροπία

Για τη λήψη των χθεσινών αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται και με το λιανεμπόριο, είναι επίσης σαφές ότι ελήφθη υπόψη από την κυβέρνηση και η παράμετρος της διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας -η οποία βρίσκεται σε κάθε περίπτωση σε απόλυτη προτεραιότητα- και της οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Την ανάγκη της προληπτικής δράσης ενισχύουν όμως και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις νέες μεταλλάξεις του ιού, που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και οι καθυστερήσεις σε σχέση με την παράδοση των εμβολίων, έστω και εάν η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξίσου έντονο πρόβλημα με άλλες χώρες, ακριβώς επειδή επέλεξε από την πρώτη στιγμή να ακολουθήσει μία πολιτική διασφάλισης της δεύτερης δόσης.

Με Νετανιάχου

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και για τις διμερείς και τις περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπου θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού» που είχαν πλήξει την περιοχή.