Οι τρεις κρίσιμες εβδομάδες που υπάρχουν μπροστά μας -και προκαλούν ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας- καθόρισαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ετσι επικράτησε τελικά η λογική της χαλάρωσης του lockdown και της εκτόνωσης και όχι η λογική του «ανοίγματος».

Κι αυτό σε συνδυασμό με μια νέα στρατηγική για τη διενέργεια περισσότερων τεστ και τη βάσιμη προσδοκία για τη συνέχιση του καλού ρυθμού των εμβολιασμών. Παρά τις αντίθετες σκέψεις που υπήρχαν εκ μέρους ορισμένων υπουργών, πρυτάνευσε η επιλογή της μερικής ανακούφισης-αποσυμπίεσης των πολιτών και όχι το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως είχε καλλιεργηθεί από ορισμένες πλευρές η προσδοκία.

Παράλληλα, ξεδιπλώνεται μια νέα στρατηγική στο testing προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού: Περισσότερα τεστ, συνταγογράφηση και διάθεσή τους από τα φαρμακεία και μαζικές δειγματοληψίες, ειδικά σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς ηλικίας 20-49 ετών.

Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει και μαζικά τεστ στα σχολεία όταν ανοίξουν, στους εργάτες γης που εισέρχονται στη χώρα κυρίως από τα βόρεια σύνορα και υποχρεωτικά δισεβδομαδιαία τεστ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Ωστόσο, βασική μέριμνα της κυβέρνησης παραμένει να μη δοθεί το λάθος μήνυμα ότι «πέρασαν τα δύσκολα» κι επομένως μπορούν να χαλαρώσουν και τα υπόλοιπα μέτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ταυτοχρόνως έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα εξακολουθήσει για αρκετές μέρες ακόμα, δημιουργώντας ίσως ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες. Οπως λένε μέλη της επιτροπής, δεν είναι απίθανο στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 800.

Δύο προβλήματα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει και δυο σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκαλούν σύγχυση και απογοήτευση στην κοινωνία.

» Το πρώτο είναι η πολυφωνία των υπουργών και η άσκοπη προαναγγελία ανοιγμάτων, τα οποία τελικά δεν γίνονται. Αντί των «σκόρπιων» αναγγελιών η κυβέρνηση αποφασίζει έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος θα δείχνει τι, πότε και πώς θα γίνει, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Π.χ., στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με εκ περιτροπής παρακολούθηση των μαθημάτων (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή η μία βάρδια και Τρίτη Πέμπτη η άλλη, με εναλλαγή βάρδιας την επόμενη εβδομάδα). Στόχος είναι η επαναλειτουργία των σχολείων με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Αντίστοιχη είναι και η σκέψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση (κάποια στιγμή στις αρχές Απριλίου) και της εστίασης σε δεύτερη φάση.

» Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η λάθος λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Οπως προκύπτει, έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της δυο ομάδες, οι «σκληροί» και οι πιο «χαλαροί», οι οποίες αρκετές φορές λειτουργούν σαν συμπαγείς πολιτικές ομάδες, γεγονός που εμποδίζει τη συνεννόησή τους. Στη συνέχεια υπάρχουν και κάποια μέλη της επιτροπής (και από τις δύο ομάδες) τα οποία θέλγονται ιδιαιτέρως από τη δημοσιότητα και προβάλλουν κυρίως τις προσωπικές τους απόψεις, καλλιεργώντας τη σύγχυση στην κοινωνία. Το άλλο πρόβλημα της επιτροπής είναι η εμπλοκή κάποιων -λίγων- μελών της σε πολιτικά παίγνια. Χαρακτηριστική ήταν η διαρροή της εισήγησης του Σωτήρη Τσιόδρα εν όψει της προχθεσινής συνεδρίασης, η οποία διανεμήθηκε μόνο στα μέλη της επιτροπής, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεννόησης των 30 μελών της. Ομως την Πέμπτη διέρρευσε και δημοσιεύτηκε σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ site. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι ο Σ. Τσιόδρας και η κυβέρνηση υιοθετούν τώρα τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν πριν από έναν χρόνο. Οταν και τα δεδομένα και τα διαθέσιμα μέσα ήταν εντελώς διαφορετικά. Για τη διαρροή, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνεται μέλος της επιτροπής που διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθό. Ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει και η δημόσια παρέμβαση άλλου μέλους της επιτροπής για την ανάγκη ενός «πολιτικού μορατόριουμ». Την ίδια πρόταση έκανε την επόμενη μέρα ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή.