Παρακολουθήστε ζωντανά την σημαντική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Loading video

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.

Όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν κυρίως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και πολύ περισσότερο για να συζητήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην Ε.Ε.

Μεταναστευτικό

Σημαντικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί και το μεταναστευτικό. Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την χώρα μας όσο και για την γερμανική πλευρά, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -τον Αύγουστο οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες – και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.