Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εισήγησή του προς τους υπουργούς θα μεταδοθεί ζωντανά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό καθώς οι πόρτες θα είναι κλειστές.

Με συμβολικές κινήσεις αλλά και ουσιαστικές πρωτοβουλίες το κυβερνητικό επιτελείο στέλνει από την πρώτη μέρα συγκρότησης του νέου υπουργικού συμβουλίου μηνύματα ετοιμότητας για την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος και άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων για άλλο ύφος και ήθος στη διαχείριση της εξουσίας από τα νέα κυβερνητικά στελέχη.

Δείτε live την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου


Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει ειδική εισήγηση και παρουσίαση της νέας δομής και του νέου τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και του μοντέλου συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Αναμένεται μάλιστα να τεθούν ασυμβίβαστα στους υπουργούς όπως η απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενώ απαγόρευση θα τεθεί και για οποιασδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Θα απαγορευθεί στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος –υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς– οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.