Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από 153 «πρόθυμους»

Η συζήτηση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, μετά την έγκριση του σχεδίου νόμου κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας το απόγευμα της Πέμπτης.

Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από 153 «πρόθυμους» που συγκροτούνται ως εξής:

  •  Oι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Oι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Oι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης και ο διαγραφείς από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
  • Οι τελευταίοι τέσσερις βουλευτές θα αναλάβουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από το γεγονός ότι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις δεν θα ψηφίσουν το πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Πυρ ομαδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για το στρατηγικό διπλωματικό λάθος, απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών. Αμηχανία και παραπαίουσα επιχειρηματολογία «κόντρα» στις ιδεολογικές γραμμές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Τζούφιες» ρουκέτες από τον Πάνο Καμμένο με στόχο να πλήξει τη Ν.Δ., που κατέπεσαν όμως με… κρότο και απομονώθηκαν από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ο τομεάρχης και εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε υψηλούς τόνους, ξεκαθάρισε χθες στην Επιτροπή πως «η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτή είναι ένα τυπικό παρακολούθημα της σαθρής συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας με την οποία η Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ιστορία δίνει τη συναίνεσή της στην ύπαρξη δήθεν “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας. Της βάσης, δηλαδή, για την ανάπτυξη του μετα-Πρεσπικού αλυτρωτισμού των Σκοπίων».

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος «απονεύρωσε» τα πλαστά και πειστικά δήθεν διλήμματα που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αντίφαση που η Ν.Δ. αντιτίθεται στις ιδεολογικές της αξίες υπέρ της Δύσης, λέγοντας: «Ναι, η παράταξη αυτή έχει καθαρές, “δυτικές θέσεις”. Αλλά δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, και επανήλθε μόνο όταν το εθνικό συμφέρον το επέτρεψε. Το ίδιο πράξαμε στο Βουκουρέστι όταν θέσαμε ως όρο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό».

Τοίχο κατά της κύρωσης του πρωτοκόλλου ύψωσε εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι «η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών… Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και όχι και στην κύρωση του πρωτοκόλλου».

Από άλλη πολιτική οπτική, αλλά με την ίδια κατάληξη -της καταψήφισης- και το ΚΚΕ, με τον Γιάννη Γκιόγκα να τονίζει ότι «το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, δεν είναι ένα θέμα διαδικαστικό. Είναι η ουσία που οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αποτελεί μια απόδειξη ότι ο βασικός λόγος της συμφωνίας αυτής ήταν ακριβώς αυτός, να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να αποδυναμωθούν οι επιρροές άλλων κρατών όπως η Ρωσία και η Κίνα…». Υψηλοί τόνοι και από την Ε.Κ., με τον Γιάννη Σαρίδη να λέει πως καταψηφίζουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων, συμπληρώνοντας: «Η πρόθεσή τους να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες είναι η ατράνταχτη απόδειξη του αλυτρωτισμού τους».