Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που μοιραία θα παίξει το ρόλο του γενικού συντονιστή, μαζί με το νέο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Θόδωρο Σκυλακάκη θα πρέπει σκύψουν στους δημόσιους λογαριασμούς και να αποδείξουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι εφικτό.

Επίσης, θα πρέπει οι κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης μαζί με τον υπεύθυνο για τα έσοδα κ. Βεσυρόπουλο να διαμορφώσουν στρατηγική με την οποία όχι μόνο να κλείσει χωρίς απώλειες το 2019, αλλά και να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χωρέσει και τη μη μείωση του αφορολόγητου από το 2019, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Τράπεζες

Κλειδί για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης από φέτος. Σε αυτό, εκτός από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και του ΠΔΕ, θα πρέπει να βοηθήσει και ο κλάδος των τραπεζών. Γι’ αυτό από χθες διορίστηκε ως αρμόδιος υφυπουργός ο πολύπειρος διπλωμάτης, νομικός και βαθύς γνώστης των κοινοτικών δρώμενων κ. Γιώργος Ζαββός, ο οποίος θα έχει το πολύ δύσκολο έργο να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των δύο στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονήσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κοινοτικές αρχές, αφού υπάρχει το κώλυμα της κρατικής επιδότησης. Επίσης, θα πρέπει να αυξήσει το αποτέλεσμα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να απλοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ετοιμάσει το νέο, ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί το νέο νόμο Κατσέλη.

Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και οι δύσκολες συζητήσεις για τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων αποτελούν τις τρεις μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που αναλαμβάνει από σήμερα.

Μηνύματα…

Το χθεσινό Eurogroup έστειλε χθες το μήνυμα ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την απόκλιση από το στόχο του 3,5%, ότι μπορεί να αναστείλει τη μείωση του αφορολόγητου αν υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά δύσκολα θα δεχθεί τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, που θεωρεί αναπόσπαστο στοιχείο της συμφωνίας του 2018.

Ο επόμενος γύρος για την Ελλάδα θα ανοίξει στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συζητηθούν τα μεγέθη και οι αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η έκθεση για την 3η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας να είναι η χειρότερη.

Ωστόσο, και χθες τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα, αν και το κλίμα ήταν θετικό. Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ορισμένες από αυτές δεν ήταν καλές για την ανάπτυξη, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος δημιουργήθηκε από τη μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οπως είπε, όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο, όταν η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την επόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ώστε να μιλήσει σε διάσκεψη και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με μέλη της νέας κυβέρνησης.

Σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο επικεφαλής του ΕSM άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο.

Όπως είπε, το 3,5% του ΑΕΠ στο οποίο δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης αποτελεί βασική παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θετικό κλίμα

Ωστόσο, το κλίμα τόσο στις δημόσιες δηλώσεις όσο και στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν καλό, παρά τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει οι παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες απειλούν την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Στους δύο μήνες που μεσολαβούν προφανώς θα γίνουν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, που θα επηρεάσουν ανάλογα τις διαθέσεις των εταίρων και δανειστών.

Το θετικό κλίμα από την πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων και εταίρων φάνηκε πριν από τη συνεδρίαση του Eurogorup από την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν. Μιλώντας στο όνομα του οργάνου που εκπροσωπεί, έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις, όπως είπε.

Τήρηση δεσμεύσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι οι εταίροι περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για να συνεργαστούν εποικοδομητικά και να ακούσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής της. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε με γενικό τρόπο, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που έχει εκφράσει η νέα κυβέρνηση για μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος (έχει οριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι και το 2022), ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurogroup, και μόνο αυτό, όπως είπε, μπορεί να την τροποποιήσει. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση βάσει συγκεκριμένου ελληνικού αιτήματος.