Κομβικής αξίας πινελιά στο κάδρο της ελληνικής υποδομής φιλοξενίας βάζει η Eurobank με νέο πακέτο παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Το project ενίσχυσης δεν είναι εστιασμένο μόνο στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και στο οικοσύστημα που τον περιβάλλει, προκειμένου να αξιοποιήσει, στον μέγιστο βαθμό, τις ευκαιρίες του νέου αναπτυξιακού κύκλου στην ελληνική οικονομία.

Υπογραμμίζεται ότι οι νέες πρωτοβουλίες, αθροιζόμενες με το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στην αρχή της πανδημικής κρίσης, τον Μάιο του 2020, διαμορφώνουν στο 1,5 δισ. ευρώ τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της Eurobank στην τετραετία 2020-2024, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα.

Οι 5 άξονες

Σε μια χρονική στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός επιστρέφει δυναμικά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων σε 5 άξονες η Eurobank:

1 Σχεδιάζει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις / επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5* και των 4*.

2 Παρέχει δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG:

* «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

* «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.

3 Στηρίζει τους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), μέσω παροχής εξειδικευμένης ενημέρωσης για το πρόγραμμα και άμεση αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού τους σχεδίου με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η τράπεζα αναμένει ότι, τουλάχιστον, το 50% των χρηματοδοτήσεων που αφορούν ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή νέες κατασκευές θα παρασχεθούν μέσω του πλαισίου του RRF.

4 Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτει το Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτες εταιρίες (προνομιακή τιμολόγηση / έκπτωση για τους πελάτες της τράπεζας). Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, και υλοποιείται για 12η χρονιά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Business Banking Τουρισμός και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αξιοποίηση των κονδυλίων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, RRF), προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

* Αναζήτηση της κατάλληλης δράσης, υποστήριξη του φακέλου μέσω δικτύου εξωτερικών συμβούλων με προνομιακούς όρους για τους πελάτες της τράπεζας, καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

* Πρόσβαση σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τις Δράσεις, με προνομιακούς όρους, μέσω του πρώτου ηλεκτρονικού Marketplace για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

5 Διαμορφώνει λύσεις factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.

Θετικές προβλέψεις

Εκρηκτική χρονιά χαρακτήρισε το 2022 για τον ελληνικό τουρισμό ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, με τη ζήτηση που καταγράφεται να είναι η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νέου προγράμματος της τράπεζας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank τόνισε ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε δείγμα 140 resorts και ξενοδοχείων πόλης 4 και 5 αστέρων, έχουν καλύψει ήδη με προκρατήσεις το 40%-50% των διαθέσιμων δωματίων τους για το 2022. Τάση η οποία, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε κάλυψη του 70% των διαθέσιμων δωματίων τους ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου. Μάλιστα, όπως επισήμανε, οι προκρατήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε πολύ καλές τιμές, υψηλότερες ακόμη και από αυτές που καταγράφηκαν το 2019.