Αυτό ήταν άλλωστε και το νόημα της σχετικής ανακοίνωσης της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου αναφέρεται ότι οι συζητήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό πλαίσιο».

Η βρετανική κυβέρνηση και η Κομισιόν έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία επί της αρχής για τα δικαιώματα των πολιτών, το κόστος του διαζυγίου (39 δισ. στερλίνες) και το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο συνεχίζονται σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ταξίδι της Μέι πραγματοποιείται ενόσω η ίδια βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Μολονότι φαίνεται εν πρώτοις να ξεπέρασε το «πραξικόπημα» εντός των Τόρις – καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τελικά οι απαιτούμενες 48 επιστολές Συντηρητικών βουλευτών για να κινηθεί η σχετική διαδικασία – η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμη μεγάλη πρόκληση.

Σε ένα σαφέστατο μήνυμα διαμαρτυρίας για τη συμφωνία, το  Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδία (DUP), το μικρό κόμμα από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική πλειοψηφία της, απέσχε από μία κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Ήταν η πρώτη φορά που το DUP απέσυρε τη στήριξή του στο Συντηρητικό Κόμμα, θέτοντας εκ νέου το ερώτημα κατά πόσον πλέον η κυβέρνηση της Μέι είναι σε θέση να περνάει κρίσιμα νομοσχέδια στη βουλή.

Εκτός βρετανικών συνόρων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ένα ακόμη μέτωπο να αντιμετωπίσει, αυτό της Ισπανίας. Η Μαδρίτη ζητεί μία καθαρή υπόσχεση ότι καμία εμπορική ή άλλα συμφωνία για το Γιβραλτάρ δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεσή της και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς αυτές τις εγγυήσεις δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Αυτό ωστόσο φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει λύση για τους Ευρωπαίους. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε  σήμερα στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει επιλυθεί το ζήτημα και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα ψηφίσει τη συμφωνία.