Σκηνές που προκάλεσαν πανικό στους ειδικούς και στις Aρχές της Ιταλίας και της Ισπανίας διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και χθες στο εμπορικό κέντρο του Μιλάνου, του Τορίνο, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης.

Απίστευτος συνωστισμός -που θύμιζε άλλες εποχές- στους κεντρικούς δρόμους και στα καταστήματα ακολούθησε τη μερική χαλάρωση των μέτρων στις δύο ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μπει εδώ και πολλές εβδομάδες σε «λοκντάουν» (στο μεγαλύτερο τμήμα τους) και αποφάσισαν να άρουν το αυστηρό απαγορευτικό λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Ο περιφερειάρχης του Πιεμόντε, Αλμπέρτο Τσίριο, εξεμάνη με τις εικόνες στους δρόμους του Τορίνου και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το συνωστισμό, που μπορεί να αποβεί μοιραίος και να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων. «Θα ζητήσω από τοn νομάρχη να λάβει και πάλι πολύ αυστηρά μέτρα», δήλωσε ο Τσίριο. Η περιοχή του Πιεμόντε δέχθηκε μεγάλη πίεση και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και στη Λομβαρδία όμως, που ήταν η πιο βαριά πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας τοn Μάρτιο και τον Απρίλιο, σημειώθηκαν παρόμοιες σκηνές, καθώς οι Ιταλοί θέλησαν να επισκεφθούν τα καταστήματα του Μιλάνου ύστερα από εβδομάδες καραντίνας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 16.377 κρούσματα και 672 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία -στοιχεία που δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού συνεχίζει τηn επίθεσή του στη χώρα.

Η Λομβαρδία είναι στην τρίτη θέση αυτή τη φορά, όσον αφορά στα κρούσματα, μετά την Εμίλια Ρομάνια και το Βένετο. Οι περιφέρειες του ιταλικού Βορρά ζητούν από την κυβέρνηση Κόντε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για να ανοίξει όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα -μαζί κaι η εστίαση- και να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Η κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει το πράσινο φως στην επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και στην εστίαση. Yστερα, δε, από το συνωστισμό του Σαββατοκύριακου, επανήλθε η σκέψη για επαναφορά των αυστηρών μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, μεγεθύνεται στην Ιταλία το κίνημα που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε διάφορες πόλεις από μαθητές που ζητούν να επανέλθουν στα σχολεία. Ομάδες μαθητών λυκείου οργάνωσαν μια καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Τορίνο χθες, απευθύνοντας μήνυμα στις τοπικές αρχές ότι «αφήνετε τις ουρές έξω από τα καταστήματα και αρνείστε την επιστροφή στα σχολεία».

Στην Ισπανία, ο συνδυασμός της Black Friday και της χαλάρωσης των μέτρων προκάλεσε απίστευτο συνωστισμό στα εμπορικά κέντρα της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και της Μάλαγα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η κυβέρνηση απευθύνει από προχθές συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να συμπεριφερθούν «με σύνεση». Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο την κοινωνική τους ζωή.