Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Ολα δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν από την τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου -αίτημα που… δίκην καψονιού δεν έγινε αμέσως αποδεκτό από το Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά μετατέθηκε για «τις επόμενες μέρες»- εξαρτάται το μέλλον των ταραγμένων γαλλο-αμερικανικών σχέσεων, με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ότι η επικείμενη συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν θα αποτελέσει ευκαιρία να διεξαχθεί ένας διάλογος «περισσότερο στρατηγικός παρά εμπορικός» ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που θα αποτελέσει ευκαιρία να πάνε μπροστά οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών.

«Ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει διευκρινίσεις και θα καλέσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μείζονα ρήξη εμπιστοσύνης», τόνισε ο Ατάλ. Ο εκπρόσωπος του Ελιζέ έκανε λόγο για «στιγμή-σοκ και θεμιτή οργή» της Γαλλίας όταν πληροφορήθηκε πως οι Αυστραλοί αθετούν το συμβόλαιο αγοράς 12 συμβατικών υποβρυχίων από τα γαλλικά ναυπηγεία για να προτιμήσουν τα 8 πυρηνοκίνητα των Αγγλοαμερικανών. Μολονότι δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να βρει ένα μονοπάτι συνεννόησης με τους εταίρους της, πρόσθεσε με νόημα ότι «χωρίς εμπιστοσύνη τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει».