Ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως ο θάνατος της 44χρονης ραδιοφωνικής παρουσιάστριας του BBC, Λίζα Σω, οφειλόταν σε επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Σω έφυγε από τη ζωή τον Μάιο, έχοντας προηγουμένως υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, οι οποίοι της παρουσιάστηκαν μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με την πρώτη δόση του AstraZeneca. Η ιατροδικαστής Κάρεν Ντιλκς απεφάνθη πρόσφατα ότι η Σω είχε αναπτύξει θρομβώσεις στον εγκέφαλό της, οι οποίες τελικά στάθηκαν η αιτία του θανάτου της.

Σύμφωνα με την Ντιλκς, η κατά τα άλλα υγιής Σω παρουσίασε μια πολύ σπάνια μορφή θρομβοπενίας που μπορεί να προκληθεί από το εμβόλιο και η οποία οδηγεί σε οίδημα και αιμορραγία του εγκεφάλου.

Η πρώτη δόση του AstraZeneca είχε χορηγηθεί στην Σω στις 29 Απριλίου. Στις 13 Μαΐου, η παρουσιάστρια είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του βόρειου Ντάραμ, έχοντας υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους για πολλές μέρες. Εκεί, η Σω υπεβλήθη σε εξετάσεις που έδειξαν ότι είχε υποστεί θρόμβωση στον εγκέφαλό της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μεταφερθεί εκτάκτως στην νευρολογική μονάδα του Βασιλικού Νοσοκομείου «Βικτώρια» στο Νιουκάσλ. Για μερικές μέρες, η Σω έλαβε φαρμακευτική αγωγή, με τη βοήθεια της οποίας η κατάστασή της βελτιώθηκε προσωρινά.

Στις 16 Μαΐου, ωστόσο, η Σω ανέφερε ότι οι πονοκέφαλοί της είχαν χειροτερέψει και η ίδια παρουσίαζε δυσκολίες στην ομιλία. Εξετάσεις έδειξαν ότι η 44χρονη είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής της, η Σω υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης μέρους του κρανίου της, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλό της. Παρόλα αυτά, η κατάστασή της συνέχισε να χειροτερεύει. Η γυναίκα υπεβλήθη και σε άλλες επεμβάσεις και έλαβε φαρμακευτικές αγωγές, ωστόσο δεν τα κατάφερε και στις 21 Μαΐου έφυγε οριστικά από τη ζωή.

Με αφορμή την περίπτωση της Λίζα Σω οργανώθηκε πανεθνικό ημερήσιο πάνελ Βρετανών γιατρών, με επίκεντρό την προκαλούμενη από εμβόλια θρομβοπενία. Ο δρ. Τουόμο Πολφικόφσκι, σύμβουλος νευροπαθολόγος, που εξέτασε τη Σω μετά τον θάνατό της, σχολίασε ότι είναι «παράδοξο» μια γυναίκα με τη δική της φυσική κατάσταση και καλή υγεία να πεθάνει από θρομβώσεις και εγκεφαλική αιμορραγία.