Επιφυλακτικές είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που διστάζουν να χαλαρώσουν τα απαγορευτικά μέτρα, παρά τη μικρή μείωση του ρυθμού διάδοσης της πανδημίας που παρατηρείται ύστερα από δυο μήνες λοκντάουν.

Αντίθετα, πολλές χώρες της Ε.Ε. μελετούν παράταση των μέτρων καθώς φοβούνται ότι μετά το Πάσχα θα αντιμετωπίσουν και νέο κύμα της πανδημίας.

Σε μια γενική αποτίμηση των απωλειών και των κρουσμάτων στις 27 χώρες της Ε.Ε., από εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει δεδομένων κάθε χώρας, 501.531 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές που οφείλονται στον κορονοϊό και 20,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, από την αρχή της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, το διάστημα 3-9 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε μικρή μείωση της διάδοσης νέων μολύνσεων (16% λιγότερες μολύνσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο), καθώς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τοις τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων, καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι ανησυχητικές,

Αν και μειώθηκαν τα κρούσματα, ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν -ο πιο έγκυρος επιστήμονας στη Γερμανία για το θέμα του κορονοϊού- προειδοποίησε για τρίτο κύμα της πανδημίας σε περίπτωση πρόωρου τέλους του lockdown

. «Οι λοιμώξεις μπορεί να μειώνονται, αλλά πολύ αργά. Αν ανοίξουμε τώρα, θα έρθει τρίτο κύμα του κορονοϊού μετά το (καθολικό) Πάσχα (στις 4 Απριλίου)», τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα προτείνει στους επικεφαλής των κρατιδίων παράταση του lockdown έως τα μέσα Μαρτίου με δυνατότητα της επαναλειτουργίας των σχολείων νωρίτερα, αναλόγως με την έκταση της πανδημίας σε κάθε περιοχή. Το σχέδιο της καγκελαρίας προβλέπει να μείνουν κλειστά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ως τις 14 Μαρτίου, με εξαίρεση τα κομμωτήρια και τα κουρεία που θα ανοίξουν από την 1η Μαρτίου.

Εξάλλου, αντισυνταγματική έκρινε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (8 μ.μ.-5 π.μ.), το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ακυρώνοντας το μέτρο στο κρατίδιο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ύστερα από προσφυγή μίας γυναίκας στο Τίμπινγκεν.