Χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για δωρεάν τρόφιμα στους δικαιούχους του εγγυημένου εισοδήματος για την περίοδο 2021-2027 θα λάβει το υπουργείο Εργασίας μέσα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Το έργο και η κοινωνική προσφορά  του ΤΕΒΑ καθώς και του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών Αγοράς Εργασίας, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

«Κάνουμε πράξη την εντολή του Πρωθυπουργού ώστε κανείς συνάνθρωπος μας να μην  μείνει απροστάτευτος», ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης , ενώ ο Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ Αριστοτέλης Βαβουγυιός ανέφερε ότι «η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν είναι κατά του πλούτου, αλλά κατά της φτώχειας», χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε.

Το ΤΕΒΑ (που είναι πανευρωπαϊκό ταμείο κατά της φτώχειας) άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2016 έχοντας αρχικά 330 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία αυξήθηκε κατά 63 εκατ. ευρώ με εθνικούς πόρους από την παρούσα κυβέρνηση.

Από τη μέχρι τώρα δράση του έχουν ωφεληθεί πάνω από 1,5 εκατ. μοναδικοί δικαιούχοι δηλαδή άτομα που πήραν έστω και για λίγους μήνες βοήθεια σε τρόφιμα από τα 57 δίκτυα διανομής του ΤΕΒΑ στην Ελλάδα. Οι  σταθεροί δικαιούχοι είναι τα 400.000 άτομα που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και οι οποίοι αυξομειώνονται ανά έξι μήνες που επανελέγχονται ως προς τα κριτήρια εισοδήματος.

Το μέσο μηνιαίο κόστος για το «καλάθι» τροφίμων που διανέμει δωρεάν το ΤΕΒΑ στα φτωχά νοικοκυριά είναι στα 100 ευρώ .

Από το 2015 έως σήμερα  έχουν διανεμηθεί συνολικά 59.828,01 τόνοι τροφίμων και 19.989.411 τεμάχια βασικών υλικών αγαθών, και άλλα 14.949.910 ζεστά γεύματα.