Υπερδεκαπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, μέσα στις γιορτές, σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων και «πονοκέφαλο» στις εταιρίες ταχυμεταφορών (courier), που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας.

Το click away (παράδοση εκτός) είναι μια λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», τόνισε πως το μέτρο «δουλεύει» στην αγορά. Κάτι που φάνηκε και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι καταγράφει τζίρους που μπορούν να συγκριθούν με αυτούς σε περιόδους που τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Ηταν μια απόφαση που πήραμε ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες η αγορά και να υπάρξει σχετική κίνηση», όπως ξεκαθάρισε. Για τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η λύση της παράδοσης εκτός καταστήματος ήταν η καλύτερη και λειτουργικότερη πρόταση που μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της πανδημίας.

Ανάλογα με τη διασπορά

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε πως όλα εξαρτώνται από τους ειδικούς. Οι εκτιμήσεις που κάνουν βασίζονται στην εξέλιξη της πανδημίας και στην πορεία των χαρακτηριστικών του επιδημιολογικού χάρτη. «Η κατάσταση είναι, διαρκώς, εξελισσόμενη και δεν είναι φρόνιμο να προσπαθούμε να κάνουμε προβλέψεις χωρίς να υπολογίζουμε παραμέτρους τις οποίες μόνο οι ειδικοί μπορούν να αναλύσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε, μάλιστα, παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου, ενώ είχαν αρχίσει να συζητούν για να προχωρήσουν σε άνοιγμα της αγοράς, αναγκάστηκαν να λάβουν σκληρότερα μέτρα, διότι η εξέλιξη της νόσου δεν είχε την πορεία που όλοι ήλπιζαν.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός απέναντι στον κορονοϊό. Κατά τα λεγόμενά του, το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται πτωτική τάση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Επιπλέον, η έλευση του εμβολίου και η έναρξη των εμβολιασμών δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο έχει αντανάκλαση και στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός, προτρέποντας τους πολίτες να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια πειθαρχία στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σταδιακά

Και στο ερώτημα εάν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» περισσότεροι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) λιανικού εμπορίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η απάντηση ήταν πως οι ειδικοί επιδημιολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο, αφού θα πρέπει να εξετάσουν και στη συνέχεια να επιτρέψουν την αύξηση της κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο δουλεύει πάνω σε εναλλακτικά σχέδια ανοίγματος της αγοράς, με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Η συνεργασία μας με τους επιδημιολόγους υπήρξε από την αρχή της πανδημίας εξαιρετική. Αν όλα πάνε καλά, όταν κληθούμε θα προτείνουμε τα μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα υπό την προϋπόθεση των αυστηρών κανόνων. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τη λειτουργία της αγοράς με όποιον τρόπο συνάδει με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η Πολιτεία απέναντι στους κλάδους της οικονομίας που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία. «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή και εντός των δημοσιονομικών μας αντοχών, όλους τους κλάδους που αποδεδειγμένα επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας», επισήμανε ο ίδιος.

Ενισχύσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπενθύμισε τις τρεις νέες προκηρύξεις, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ, του Αναπτυξιακού Νόμου. Επισημαίνεται πως από αυτό το ποσό, τα 270 εκατ. ευρώ προωθούνται σε ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα υπόλοιπα 255 εκατ. ευρώ αφορούν σε φοροαπαλλαγές. Οι τρεις προκηρύξεις αντιστοιχούν στα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» και «Μηχανολογικός Εξοπλισμός».

Ειδικότερα, στη Γενική Επιχειρηματικότητα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις φτάνει στα 205 εκατ. ευρώ και στον Μηχανολογικό Εξοπλισμό στα 150 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες στον ιστότοπο www.ependyseis.gr.

«Τα χρήματα που θα διατεθούν, συνολικά, στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε μία μέρα 33.894 ραντεβού για click away

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα ραντεβού που είχαν κλείσει για «παράδοση εκτός», στις 23/12 ανήλθαν σε 32.763 και μία ημέρα αργότερα σε 32.653, ενώ στις 29/12 διαμορφώθηκαν σε 33.227 και στις 30/12 έφτασαν τα 33.894.

Τα παραπάνω νούμερα αφορούν σε αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες καλύπτουν το 90% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς. Το μέτρο φέρεται πως έχει ιδιαίτερη «απήχηση» για αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.