Τώρα που αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί και πήραμε βαθιά ανάσα (εκτός κι αν η ινδική μετάλλαξη μας γυρίσει πίσω, κούφια η ώρα…) έφτασε η στιγμή για ένα πρώτο «ταμείο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Χθες η υπηρεσία Eurofound της Ε.Ε. δημοσίευσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα, με ανάμικτα ευρήματα – ούτε εντελώς απογοητευτικά, αλλά ούτε και τέτοια που να δικαιολογούν πανηγυρισμούς.
Το ρεζουμέ είναι ότι το 27% κατά μέσον όρο των πολιτών της Ε.Ε. δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί, ρίχνοντας το βάρος του χτισίματος ανοσίας αγέλης στους υπόλοιπους. Οι άνδρες είναι κατά τι περισσότερο «εμβολιο-σκεπτικιστές» από τις γυναίκες (29%-25%), αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα αφορά τις επικοινωνιακές επιρροές των αρνητών των εμβολίων (όλων των εμβολίων, όχι ενός συγκεκριμένου).

Βάσει λοιπόν της έρευνας της Eurofound, που διεξήχθη σε δείγμα 47.000 Ευρωπαίων το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, οι τακτικοί χρήστες των social media -όπου οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του- δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν σε ποσοστό 40%.

Το αντίστοιχο στους χρήστες των παραδοσιακών μέσων (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) είναι μόλις 18%. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των αρνητών ανά χώρα, υπάρχουν και εκεί έντονες διαφοροποιήσεις, που χρήζουν βαθύτερης κοινωνιολογικής μελέτης.

Η Ελλάδα συμπίπτει με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, με το 61% των ερωτηθέντων να δηλώνει «πολύ» και «αρκετά» πιθανό να κάνει το εμβόλιο (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με τους Γερμανούς), το 26% να απαντά το αντίθετο και ένα 13% να αμφιταλαντεύεται.

Προθυμότεροι όλων να εμβολιαστούν είναι οι Ιρλανδοί, οι Δανοί και οι Μαλτέζοι, σε ποσοστά 84%-86,5%, με τους Σουηδούς, Φινλανδούς, Ισπανούς και Πορτογάλους να συμμορφώνονται στις ανοσοποιητικές οδηγίες σε αναλογία επίσης άνω του 80%. Το σκεπτικιστικό ρεύμα σαρώνει στη Βουλγαρία (33% υπέρ εμβολιασμού) και διχάζει στα δύο Γαλλία, Αυστρία και Ρουμανία. Τέλος, οι μεγαλύτεροι αμφισβητίες εντοπίζονται στην ηλικιακή ομάδα 35-49 ετών.