Για τέσσερις ημέρες, από την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, μέχρι τη δεξίωση προς τιμήν του στο State Department, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε στο πλευρό του σύσσωμη την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που προσπάθησε να στηρίξει με κάθε τρόπο το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν ακόμα από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑHI) έστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο ζητώντας του σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. «Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρχει πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και να επικρατήσουν οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως “πυλώνας σταθερότητας” στην περιοχή», τονίζεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης. Παράλληλα γίνεται αναφορά στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στο μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αλλά και στο μεταναστευτικό.

«…Κύριε πρόεδρε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Τουρκία απειλεί και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς εκμεταλλεύεται τον έλεγχό της στη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα φέρει το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων που έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία… Η Τουρκία είναι παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία βλάπτει τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ… Ωστόσο, η προσωπική σχέση σας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και να δώσει την ευκαιρία να ανοίξετε την πόρτα για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή και αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στην Ελλάδα συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες πράξεις της», καταλήγει η επιστολή των ομογενών στον πρόεδρο Τραμπ.

«Η Ομογένεια είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε εξαιρετική δουλειά», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου κ. Λαρυγγάκης. «Η επίσκεψη και η εικόνα ήταν πολύ θετική και είναι σαφές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει σε νέο επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μεταξύ άλλων υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα επενδύσεων και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Εχουμε βέβαια τα προβλήματα με την Τουρκία και αυτό είναι το σημαντικό. Να δούμε στο τέλος τι αποφάσεις θα ληφθούν», προσθέτει.

ΚΡΙΣ ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ: «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»

Βέβαιη ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα εμφανίζεται η Ομογένεια και στη Φλόριντα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τα Θεοφάνεια. «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πήγε πάρα πολύ καλά, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε άκρως επιτυχημένη», λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος.

Στην κωμόπολη της Φλόριντα που έχει το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο ολόκληρης της Αμερικής, το πρωθυπουργικό ζεύγος εντυπωσιάστηκε, όπως λέει ο δήμαρχος, από τη στενή διασύνδεση των ομογενών με την πατρίδα, ενώ για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο εκφράζει την πεποίθηση ότι θα αποδειχθεί θετική. «Δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο, όμως είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι στο πλευρό της χώρας μας γιατί εμείς που ζούμε εδώ ξέρουμε ότι αγαπάει την Ελλάδα και τους Ελληνες και θα βοηθήσει τόσο στις επενδύσεις όσο και στα προβλήματα με την Τουρκία».

Ειδικά για τις επενδύσεις, ο κ. Αλαχούζος σημειώνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί όλες οι αγκυλώσεις που μπλοκάρουν τα επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας. «Η Ομογένεια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήθελε πάντα να επενδύσει στην Ελλάδα αλλά υπήρχαν σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς. Ξέρουμε, όμως, ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά και εργάζονται προκειμένου να ξεπεραστούν. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για σημαντικές επενδύσεις από Ελληνοαμερικανούς στην πατρίδα».

Η ΔΕΞΙΩΣΗ: Παϊδάκια και ούζο υπό τους ήχους Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του ελληνικού πρωθυπουργικού ζεύγους ήταν η δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο με τις συζύγους τους. Για το δείπνο επελέγη η εντυπωσιακή σάλα του Benjamin Franklin Room στην Ουάσιγκτον, που χρησιμοποιείται από το State Department σε ανάλογες περιστάσεις. Οι 200 και πλέον καλεσμένοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Αμερικής, από το Μεξικό, την Καλιφόρνια, το Σικάγο, τη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δουν από κοντά τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συμμετείχαν στην αποστολή, ενώ ελάχιστοι ήταν οι καλεσμένοι από την Αθήνα, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Η επιτυχία του δείπνου ήταν πως οι υπουργοί που συνόδευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονταν μιάμιση ώρα ανάμεσα στον κόσμο, έλυναν απορίες και συζητούσαν για όλα τα θέματα. Στα «πηγαδάκια» συμμετείχε και ο Μάικ Πομπέο, που είχε πει νωρίτερα πως πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες επισκέψεις αρχηγού κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύνθημα που βγάλαμε μεταξύ μας ήταν “Αμερική – Ελλάδα, δυνατή ομάδα”» λέει στον «Ε.Τ.» ο Μίλτος Γκουνταμάνης, που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για το δείπνο από την Καλιφόρνια, όπου ζει μόνιμα. Εκεί ήταν και ο μεγαλοκατασκευαστής Μερκούριος Αγγελιάδης, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να υλοποιήσει επένδυση-μαμούθ στο Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο.

Στις συνομιλίες που είχε με κυβερνητικά στελέχη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και κλήθηκε να επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Αθήνα, προκειμένου να πέσουν οι πρώτες υπογραφές που θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο του φιλόδοξου project.

Τον κόσμο υποδέχθηκε ορχήστρα που έπαιζε χαρακτηριστικά κομμάτια του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη ενώ ελληνικές πινελιές είχε και ο μπουφές με αρνίσια παϊδάκια, χωριάτικη σαλάτα και μπακλαβά για επιδόρπιο. Πολλοί καλεσμένοι ακολούθησαν το παράδειγμα του πρωθυπουργού που επέλεξε να ευχηθεί καλή χρονιά με ούζο, τσουγκρίζοντας το ποτήρι του με τον Μάικ Πένς και τον Μάικ Πομπέο. Δεν τίμησαν ωστόσο ιδιαίτερα τα εκλεκτά εδέσματα του μπουφέ αφού ήταν απορροφημένοι σε συζητήσεις και φωτογραφίες. Ειδικά όταν εμφανίστηκαν οι οικοδεσπότες δόθηκε «μάχη» για ένα ενσταντανέ ή έστω μια selfie, όπως συνέβη και με το ελληνικό πρωθυπουργικό ζεύγος και ιδιαίτερα με τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Ο χρόνος παραμονής στον πολυτελή χώρο δεξιώσεων εξάλλου ήταν περιορισμένος αφού αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του αναχώρησαν για την Ελλάδα.