Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε νωρίτερα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έρχεται έπειτα από αρκετούς μήνες διακοπής των επαφών Αθήνας – Άγκυρας. Το τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι τουρκικές προκλήσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, με δηλώσεις και υπερπτήσεις.

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα ήταν «χαμηλής» ατζέντας όπως αυτό της COVID-19 και του τουρισμού δεδομένου ότι και η Ε.Ε. εξετάζει από ποιες χώρες θα δεχθεί επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία να είναι μεταξύ αυτών των χωρών.

Η ιδέα της επικοινωνίας ήταν να «σπάσει ο πάγος» καθώς ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ προσθέτουν ότι αν και οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής η συζήτηση είχε έναν κοινό τόπο, ότι υπάρχει δηλαδή, μια ένταση που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται μια αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, όπως τονίζεται πάγια θέση της Αθήνας είναι να υπάρχει μια «σωστή και έντιμη» επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν, συνομίλησαν για τελευταία φορά στις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

Για τη συνομιλία των δύο ηγετών ανακοίνωση εξέδωσε και η τουρκική προεδρία.

«Στην συνομιλία, τέθηκαν ζητήματα συνεργασίας, τουρισμού, ασφάλειας, οικονομίας αλλά και οι διμερείς σχέσεις. Στη συνομιλία εξετάστηκαν και οι τρόποι συνεργασίας και στην αντιμετώπιση του Covid-19 και συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.