Κατηγορίες κατά της Μόσχας για ηλεκτρονικές παρεμβολές σε συστήματα, κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων Trident Juncture 2018, έρχονται από ΝΑΤΟ και εταίρους.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, γεγονός που από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, μιλώντας στο πρακτορείο Yle, ισχυρίστηκε πως η Ρωσία μπλόκαρε τα νατοϊκά συστήματα GPS κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Το Κρεμλίνο, αρνήθηκε κατηγορηματικά του ισχυρισμούς, τονίζοντας πως η Ρωσία αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη και ανα πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κλιμάκωση.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, ενώ ισχυρισμοί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού GPS διαταράχθηκαν στην περιοχή της Λαπωνίας στη βόρεια Φινλανδία και παρόμοια προβλήματα αναφέρθηκαν νωρίτερα από τους νορβηγικούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yle.

Σημειώνεται ότι η φινλανδική αμυντική δύναμη ανίχνευσε για πρώτη φορά τη δυσλειτουργία και προειδοποίησε το Κέντρο Αεροπορίας-Ναυσιπλοΐας για την παρεμβολή στην εργασία τους, σύμφωνα με το ΖeroΗedge.

Σύμφωνα με τον Φινλανδικό στρατό, επηρεάστηκαν περιοχές από το βόρειο Ροβανιέμι έως τα νορβηγικά σύνορα και ανατολικά της Κιτίλα έως τα σύνορα της Ρωσίας.

Το πρακτορείο Yle σημειώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να παρεμβαίνει στη δουλειά των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, Trident Juncture, στη Νορβηγία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ναυτικού Σώματος της Ολλανδίας, στρατηγός Jeff Mac Mootry ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη προσπάθησαν να προκαλέσουν τον βρετανικό και ολλανδικό στρατό στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

Η πολεμική άσκηση διεξήχθη κυρίως στη Νορβηγία, αλλά οι ασκήσεις επεκτάθηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ισλανδία. Περίπου 29 μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες εταίροι, συμμετείχαν στη σημαντικότερη φάση της άσκησης, LIVEX, η οποία διεξήχθη μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή της Φινλανδίας στο Trident Juncture του ΝΑΤΟ θεωρήθηκε ως μια κίνηση που ωθεί το Ελσίνκι, προς την Ουάσινγκτον, γεγονός που εξόργισε τη Ρωσία.

Tη Δευτέρα το απόγευμα, η Μόσχα απέρριψε τους παραπάνω ισχυρισμούς, μεταδίδει το Reuters. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν ισχύουν οι εν λόγω πληροφορίες και ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για κάτι τέτοιο. Τόνισε ότι η χώρα του κατηγορείται τακτικά για όλα τα εγκλήματα, ενώ οι περισσότερες κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πολεμικά παιχνίδια κατά της Ρωσίας πραγματοποιούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα, με αφορμή ΝΑΤΟϊκή άσκηση που συμπεριλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες με μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία.

Η Ρωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, η Μόσχα «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα». Μήνυμα στρατιωτικής ισχύος, ετοιμότητας και καλής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων επιδιώκει να αποστείλει η Βορειοατλαντική Συμμαχία με την άσκηση Trident Juncture 2018.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν πολύ κοντά σε ρωσικά εδάφη και λίγες εβδομάδες μετά την διεξαγωγή της αντιστοίχου εύρους ρωσικής άσκησης Βοστόκ 2018 κατά την οποία αναπτύχθηκε δύναμη 300 χιλιάδων στρατιωτών.

Παρόλο που δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το ποιος ξεκίνησε ακριβώς τη διακοπή σήματος GPS στη Φινλανδία και τη Νορβηγία κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις δεν λένε στο κοινό ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ηλεκτρονικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Δεν έχει σημασία ποιος προκάλεσε το περιστατικό, τα τύμπανα πολέμου χτυπάνε.


A Spanish F-18 prepares for take-off at Bodo Airport during Trident Juncture excercise in Norway, 31 October