Πρεμιέρα με το δεξί στη νομοθέτηση της κυβέρνησης, με την Ολομέλεια να ψηφίζει σήμερα τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ για τη χαμηλή και μεσαία τάξη καθώς και την ανάσα ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη θα εισαχθεί διάταξη και για τη μείωση του επιτοκίου στο 3% από το 5% του επιτοκίου και για τις ασφαλιστικές οφειλές.

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί την επιτομή του σεβασμού και της συνέπειας σε σχέση με τις προεκλογικές αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίσθηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών με ευρύτατη πλειοψηφία από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το μόνο κόμμα που το καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτή ανέρχεται μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019. Δεν εξαιρείται κανείς. Ολοι οι πολίτες θα δουν άμεσα μείωση. Είναι οριζόντιες μειώσεις, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Μια μεσαία τάξη που λεηλατήθηκε και επλήγη όχι μόνο από την κρίση αλλά κυρίως από την συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είχε ομολογήσει είχε επιλέξει να την υπερφορολογεί.

Ο υπουργός Οικονομικών χθες με στοιχεία αποδόμησε όλους τους μύθους στους οποίους ζήτησε καταφύγιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αναφορές του τύπου ότι από τις μειώσεις αυτές του ΕΝΦΙΑ «κερδισμένοι» είναι οι έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητα. Απέδειξε ότι οι με άνω του 1 εκατ. ευρώ ακίνητη περιουσία στη χώρα μας είναι 14.841 από τους 7.310.185 φορολογουμένους. Η δε ελάφρυνση που θα έχουν αυτοί θα είναι μόλις 22 εκατ. ευρώ από τα 465 εκατ. ευρώ που θα ανέλθει το κόστος του μέτρου. Επίσης, 474.000 είναι οι συμπατριώτες μας με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης. Αντίθετα, με τη διάρθρωση των νέων «κλιμακίων» για πρώτη φορά 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτές οι μειώσεις θα ανέρχονται από 90 μέχρι έως και 170 ευρώ.
Αναφορικά με τη βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως πλέον η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο από το 5% πέφτει στο 3%.

Στα όρια του πολιτικού εμπαιγμού και της υποτίμησης της λογικής τα όσα ανέφερε η πρωην υφυπουργός Οικονομικών και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου. Υποστηρίζοντας πότε ότι οι μειώσεις είναι μικρές και πότε ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν αυτές οι μειώσεις. Εκεί δε που το «τερμάτισε» ήταν όταν υποστήριξε ότι με το σχέδιο της κυβένρησης του ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχαν μειώσεις πάνω από 30% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ως φάρσα εκλήφθηκε και η τροπολογία που κατέθεσε για απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που είναι σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων. Στον ίδιο «καμβά» για απαλλαγές ΕΝΦΙΑ όπως σε παραδοσιακούς οικισμούς, μεταξύ άλλων εμφανίσθηκε και το ΚΙΝ.ΑΛ. ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι προπέτασμα για τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που έρχονται για το κεφάλαιο.