Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει το Μαξίμου με νέο αντιπερισπασμό, αυτή τη φορά την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ όπου κάνει λόγο για αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για «μαύρη τρύπα» 90 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο 2007-2014, με βάση έρευνα που – όλως τυχαίως – δόθηκε στα χέρια του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη, την ημέρα που η Πολιτική Προστασία έδινε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών στο Μάτι.

Ελπίζοντας ότι με την υπόθεση αυτή θα κερδίσει χώρο και χρόνο στη δημόσια ατζέντα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι ετοιμάζεται ανασχηματισμός, ότι συμφωνεί με τους δανειστές σε οικονομικά μέτρα με θετικό πρόσημο (αναβολή της μείωσης των συντάξεων) που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική τραγωδία στο Μάτι προσπαθεί να τη βγάλει από το κάδρο, μιλώντας συνεχώς για την επόμενη ημέρα και τα αυθαίρετα.

Σε μία απολύτως συντονισμένη πρωτοβουλία, Μαξίμου, Παύλος Πολάκης και Αντώνης Μπαλωμενάκης είναι προφανές ότι επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα, κάνοντας λόγο για εμφανείς πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Περί ευθυνών

«Είναι πλέον εμφανές ότι κάποιοι έχουν πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη Δικαιοσύνη», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα στοιχεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, που δείχνουν «μαύρη τρύπα» περίπου 90 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2014.

«Από την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον εντοπισμό διαφορών στους ετήσιους απολογισμούς που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2007-2014, διαπιστώθηκε ότι 90 εκατομμύρια έκαναν φτερά», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου και προσθέτει: «Είναι πλέον εμφανές τόσο από τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έκθεση όσο και από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ότι κάποιοι έχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη Δικαιοσύνη. Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, ο οποίος σε δική του, μακροσκελή ανακοίνωση έκανε λόγο για «το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αποδεικνύεται» και σημείωσε:

«Οι ορκωτοί λογιστές λοιπόν διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας τη μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ. Σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε 594 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μόνο για την περίοδο 2007-2014 (δηλ. φόρους και καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων) και κατέγραψε επίσημα ότι ξόδεψε 504 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 31/12/2014 το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών ήταν μόλις 3,5 εκατομμύρια. Δηλαδή, 90 εκατομμύρια ευρώ «έκαναν φτερά» χωρίς να υπάρχει καμία αποτύπωσή τους πώς και πού χρησιμοποιήθηκαν. Εννοείται ότι και για τα υπόλοιπα χρήματα της “επίσημης” λογιστικής αποτύπωσης έχει γίνει όργιο διασπάθισης υπερτιμολογήσεων, χαριστικών απευθείας αναθέσεων, “χορηγιών”, παράνομων προσλήψεων ημετέρων κ.λπ.». Συνεχίζει ο κ. Πολάκης. «Πού πήγαν τα λεφτά, κ.κ. υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014. Πού πήγαν τα λεφτά, κ.κ. διευθυντές και μέλη Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου;».

Ο Πολάκης

Με το δικό του γνωστό ύφος, ο κ. Πολάκης ρωτά «σε ποιες offshore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες “διαφημιστικές” εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000€;». Και καταλήγει: «Τον λόγο για την υπόθεση της “μαύρης τρύπας” έχει πλέον η Δικαιοσύνη», η οποία, «πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους».

Την ανάγκη αναζήτησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών είχε φροντίσει να επισημάνει σε δική του γραπτή δήλωση από νωρίς χθες ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, κ. Μπαλωμενάκης, αναφέροντας ότι «οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώργος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας) στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.