«Η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει, αλλά δεν θα εκτρέψει την ελληνική οικονομία», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ που γίνεται στη Θεσσαλονίκη ότι «δεν θα δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε».

«Τα επιτεύγματα και οι θετικές προοπτικές που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, θολώνουν λόγω της τρέχουσας κατάστασης και των πρόσφατων δυσκολιών και προσκλήσεων. Ωστόσο τα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν τα προηγούμενα έτη, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση πλήττει, αλλά δεν θα εκτρέψει την ελληνική οικονομία. Η νέα κρίση δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αντιστρεπτέες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε επίγνωση της όξυνσης των προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας», επισήμανε ο ίδιος.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις και την υψηλή αβεβαιότητα «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορεί, και για αυτό είμαι βέβαιος ότι παρά τις μεγάλες φουρτούνες, η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί τελικά σε ένα περιβάλλον υψηλής και διατηρήσιμης μεγέθυνσης δημιουργίας πολλών και νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύω βαθιά, ότι με ενότητα και πολιτική συνοχή θα τα καταφέρουμε», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ανάκαμψη του 2021 ήταν ισχυρή «καλύπτοντας τις απώλειες του 2020», η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική άνοδος, τόσο των επενδύσεων και των εξαγωγών, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2021 υπερέβη κατά 15 δισ. ευρώ το 2019 και η ανεργία συρρικνώθηκε σημαντικά. «Η ανεργία διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2010 και παρά το ότι μειώθηκε ο σχετικός δείκτης κατά τέσσερις μονάδες, εξακολουθούμε να μην πανηγυρίζουμε», τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά για το σήμερα χωρίς όμως να υπονομεύει το αύριο, ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο παγκόσμιο φαινόμενο της ακρίβειας, σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα, το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται μέσα στον Απρίλιο προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ», ενώ υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2020 «αντιδράσαμε άμεσα, δυναμικά και συγκροτημένα με μέτρα ύψους 43 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, απλώνοντας ευρύ δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κρατώντας όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία». Και όλα αυτά, «διασφαλίζοντας ισχυρή αφετηρία επανεκκίνησης και εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομία και τη χώρα μας».

Μεταξύ άλλων, από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως η κυβέρνηση τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της στην οικονομία.

«Μειώσαμε δεκάδες φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τελευταία παρέμβαση την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αθροιστικά διαμορφώνεται κατά μόνιμο τρόπο στο 35%, υπερκαλύπτοντας ακόμα και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι τα στοιχεία που ανέπτυξε η εθνική οικονομία, ήτοι ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και δυναμική και άντεξε έτσι τους ισχυρούς διεθνείς κλυδωνισμούς, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «στο ρευστό περιβάλλον των πολλαπλών προκλήσεων, χαράσσοντας οραματικές πολιτικές, ώστε να επιτύχουμε τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας, ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στη μείωση των φόρων παραμένει ισχυρή και μέσα σε αντίξοες συνθήκες και τόνισε ότι η ΝΔ έχει να παρουσιάσει ορατό και μετρήσιμο έργο στη φορολογική πολιτική. «Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε.

Το προσυνέδριο ξεκίνησε στις 09.30 το πρωί και πραγματοποιείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έχει θέμα «καθημερινότητα των πολιτών, μειώσεις φόρων, επενδύσεις και νέες δουλειές» και το δεύτερο «τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας».