Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταιές ώρες καθώς από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις στα νησιά και ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως θα γίνονται τα ταξίδια.

H σύγχυση που επικρατεί είναι γύρω από το απαραίτητο τεστ για να ταξιδέψει κανείς στα νησιά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα για να ταξιδέψει κανείς πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή PCR έως 72 ώρες πριν ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι πως όσοι έχουν κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες θα πρέπει και εκείνοι να κάνουν PCR ή rapid test με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Επιπλέον, δυσφορία εκφράζουν και όσοι έχουν μεν λάβει την πρώτη δόση και δεν έχουν κάνει τη δεύτερη -κυρίως όσοι έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου το διάστημα είναι μεγαλύτερο.

Ωστόσο το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις νεαρές ηλικίες. Κι αυτό επειδή η πλατφόρμα για κάποιες κατηγορίες καθυστέρησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Έτσι λοιπόν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για νβα κάνουν κάποιο από τα δύο τεστ.

Σημειώνεται ότι αναγκαίο είναι το αρνητικό τεστ και για εκείνους που έχουν συμπληρώσει μεν τον εμβολιασμό τους, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό, οπότε και τίθεται σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού).

Το πρόβλημα ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την δημοσίευση της αντίστοιχης ΚΥΑ που θα δίνει διευκρινήσεις για το τι θα γίνει.

Πού μπορείτε να κάνετε rapid test

Υπογραμμίζεται ότι η διενέργεια rapid test μπορεί, πλέον, να γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη (29/06) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει. Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.

Στα 20 ευρώ το ανώτατο κόστος του rapid tets

Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας για τα rapid test φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test από κάποιο ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.τ.λ.π., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την τήρηση των εθνικών και ταξιδιωτικών μέτρων για την ασφάλεια κατά του κοροναϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου.