Εν τω μεταξύ, τα περίπου 140.000 νοικοκυριά που «συνδέονται» με δάνεια σε ελβετικό φράγκο (συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών) εκτιμάται πως δεν καλύπτονται από το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Απόφαση του Αρείου Πάγου… γκρεμίζει τις ελπίδες για δικαίωση των 70.000 πολιτών με δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Βάσει αυτής, φέρεται πως θα κληθούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αποπληρώνοντας τις δόσεις τους με την τρέχουσα ισοτιμία και όχι αυτήν που ίσχυε όταν συνήφθη η σύμβαση με την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά πλειοψηφία έκρινε, εχθές, ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Η εν λόγω απόφαση έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή όλα τα δικαστήρια της χώρας θα κληθούν να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες με το περιεχόμενο αυτής που εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζεται πως ο «Ε.Τ.» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση της δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο που αφορά στην παραπάνω απόφαση. Η γυναίκα ζητούσε να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός ο όρος της δανειακής της σύμβασης σε ελβετικό φράγκο. Για την ακρίβεια, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Πριν τη χθεσινή, οριστική απόφαση, τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε Πλήρη Ολομέλεια) τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου όσο και ο αντιεισαγγελέας κ. Αγγελής εισηγήθηκαν από κοινού να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι λόγοι αναίρεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη δικαίωσή της. Οι δανειολήπτες «πόνταραν» σε αυτή την απόφαση, καθώς, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θετική έκβαση για τη δανειολήπτρια θα ανέτρεπε την πλειονότητα των απορριπτικών αποφάσεων.

Εκτός προστασίας

Εν τω μεταξύ, τα περίπου 140.000 νοικοκυριά που «συνδέονται» με δάνεια σε ελβετικό φράγκο (συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών) εκτιμάται πως δεν καλύπτονται από το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που δόθηκαν στο… κατώφλι της κρίσης ήταν, κατά μέσο όρο, της τάξεως των 150.000 ευρώ, έκαστο, οπότε, με τις καταβολές των δόσεων το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα διαμορφωνόταν κάτω των 130.000 ευρώ και κατ’ επέκταση θα επιτρεπόταν η υπαγωγή στο προστατευτικό πλαίσιο. Ωστόσο, λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και με τη σημερινή ισοτιμία 1 ευρώ, πλέον, να αντιστοιχεί περίπου σε 1,13 ελβετικά φράγκα, οι οφειλές των δανειοληπτών είναι μεγαλύτερες από το ίδιο το αρχικό κεφάλαιο που έλαβαν ως δάνειο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως κάποιος που πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο, προ ετών, ύψους 180.000 ευρώ, και ενώ ήταν συνεπής στις καταβολές των δόσεών του και έπρεπε να οφείλει μικρότερο ποσό από 130.000 ευρώ, πλέον, φέρεται να χρωστάει ακόμη και 250.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη. Υπενθυμίζεται πως σε ερώτημα αναφορικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να δρομολογήσει νομοθετική πρωτοβουλία για το πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, είχε απαντήσει πως θα περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου. Από αυτήν θα εξαρτηθεί τι πρέπει να κάνει, αν τελικά θα χρειαστεί να κάνει κάτι η πολιτεία. Κύκλοι του υπουργείου σχολίασαν στον «Ε.Τ.» πως θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να δουν το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης για να τοποθετηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) προσδιορίζει, σε πρόσφατη απόφασή του, το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών, με σκοπό να μην επαναληφθούν κρούσματα επιβάρυνσης καταναλωτών προς εξυπηρέτηση τραπεζικών συμφερόντων. Κεντρική ιδέα της αυτής της απόφασης είναι πως η όποια νομοθετική παρέμβαση από πλευράς πολιτείας πρέπει να είναι υπέρ και όχι κατά του καταναλωτή και μάλιστα πρέπει να προβλέπει την επιστροφή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στη ζημία του δανειολήπτη.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν ληφθεί στην πλειονότητά τους τη διετία 2007-2008. Με την πάροδο των ετών, το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ, κάτι που εκτόξευσε τα χρέη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες, αφού κλήθηκαν να πληρώσουν «χρυσό» το δάνειό τους.

«Η πολιτεία άμεσα να νομοθετήσει υπέρ δανειοληπτών»

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, που χειρίστηκε την επίμαχη υπόθεση της δανειολήπτριας που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δήλωση στον «Ε.Τ.»:

«Μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης του Αρείου Πάγου είναι βέβαιον ότι θα “κοκκινίσουν” χιλιάδες δάνεια, διότι οι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν την υπέρογκη μηνιαία δόση τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, με δεδομένο ότι και η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν τους προστατεύει λόγω της εκτίναξης του κεφαλαίου των δανείων τους που ξεπερνά το όριο που θέτει ο νομοθέτης. Σχετικά με την εκδοθείσα απόφαση επιφυλάσσομαι να σχολιάσω, διότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της λόγω μη καθαρογραφής αυτής. Σας μεταφέρω ότι οι δανειολήπτες υπέστησαν σοκ, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά μεμονωμένη δανειολήπτρια, διότι αφενός κανείς από αυτούς δεν δανειοδοτήθηκε σε αυτούσιο ελβετικό φράγκο και αφετέρου επωμίζονται τα τεράστια υπερκέρδη των τραπεζών από την αλλαγή της ισοτιμίας, όπως ακριβώς τόνισαν και οι τέως δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμβουλίου της Ευρώπης. Πίστευαν ότι θα δικαιωθούν όπως επισυνέβη και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, όπου έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τα Ανώτατα Δικαστήρια. Ελπίζω άμεσα η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να νομοθετήσει υπέρ δανειοληπτών και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η “βόμβα” που είναι έτοιμη να σκάσει πραγματικά πιθανολογώ ότι δεν θα είναι διαχειρίσιμη, με δεδομένο ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ».