Φωτιά στην Εύβοια: Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Φωτιά στην Εύβοια: Σε Γαλατσώνα, Ελληνικά, Αγριοβότανο οι φλόγες

Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια, ενώ μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

 

Κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην Αττική

Σε ό,τι αφορά την Αττική ανέφερε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά εξακολουθεί να απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

«Όλο το βράδυ περιπολούσαν και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα βελτιώνεται διαρκώς, πλέον αντιμετωπίζουμε μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.

Καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από τον στρατό και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιηθεί η περίμετρος», τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών καθώς αυτό είναι πολύ απαραίτητο για την ασφάλειά τους. «Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο απόγευμα άλλη μια δύσκολη νύχτα. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε.

Νέα φωτιά στην Κρήτη

Στην Κρήτη είχαμε νέα φωτιά στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται υποδομές και κατοικίες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, με την συνδρομή εναερίων μέσων, υδροφόρων του τοπικού δήμου και γεωργικών μηχανημάτων κατοίκων της περιοχής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην τοποθεσία «Μουζουράς», και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή όπου υπάρχουν χαρτολιβαδικές εκτάσεις με θάμνους και πουρνάρια, δασική εκταση ενώ σε κοντινό σημείο υπάρχουν και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι.