«Αυτή τη στιγμή δε δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων» για την πανδημία, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, απαντώντας σε κρατιδιακές κυβερνήσεις αλλά και στον κυβερνητικό εταίρο του, τους Φιλελεύθερους (FDP), που ζητούν άρση των περιορισμών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ένα «πρόωρο άνοιγμα». Η κορύφωση του κύματος της παραλλαγής «Όμικρον» αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, τόνισε και επιβεβαίωσε ότι «θα μπορέσουμε να άρουμε πολλούς περιορισμούς αρκετά πριν από το Πάσχα».

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ευρεία χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Εάν πάμε σε ένα πρόωρο άνοιγμα, θα επεκτείνουμε σημαντικά το κύμα. Η κατάσταση δεν βρίσκεται ακόμη πραγματικά υπό έλεγχο», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής Ρολφ Απβάιλερ. «Η συζήτηση για χαλάρωση είναι άτοπη (…) Δεν μπορεί να είναι ο στόχος μας η διακύβευση μιας λειτουργικής, επιτυχούς στρατηγικής», δήλωσε, με το βλέμμα στα αιτήματα για χαλάρωση ενόψει και της διάσκεψης ομοσπονδίας – κρατιδίων που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι νέες παραλλαγές θα είναι πιο ακίνδυνες», δήλωσε και υπενθύμισε ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός στη Γερμανία είναι πιο ηλικιωμένος με πολλά ηλικιωμένα άτομα να είναι ακόμη ανεμβολίαστα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την άποψή του για το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και κυρίως τη συνεργασία του με τον επικεφαλής του, Λόταρ Βίλερ, μετά την ένταση που προκλήθηκε όταν το Ινστιτούτο αιφνιδίασε την κυβέρνηση περιορίζοντας τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών ίασης στους τρεις από τους έξι μήνες, ο Καρλ Λάουτερμπαχ διαβεβαίωσε ότι περιβάλλει τον κ. Βίλερ με την απόλυτη εμπιστοσύνη του. «Ο κ. Βίλερ έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου, κάθεται κι εκείνος εδώ άλλωστε. Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε καλά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και επέλεξε να μη σχολιάσει την κριτική που άσκησαν στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» στελέχη του FDP. Ο ίδιος ο Λόταρ Βίλερ απάντησε στην κριτική αστειευόμενος: «Σήμερα έχω τα γενέθλιά μου. Τι πιο ωραίο από το να περάσω τα 61α γενέθλιά μου σήμερα μαζί σας, αφού έχουμε έρθει τώρα τόσο κοντά», δήλωσε γελώντας και παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η δουλειά του βρίσκεται στον προβολέα της δημοσιότητας όσο ποτέ πριν. «Όλα εντάξει», είπε τελικά για τη συνεργασία του με τη νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ. Βίλερ σημείωσε ότι η παρούσα φάση είναι «σημείο καμπής», καθώς τώρα γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει βασική ανοσία και γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ποια είναι τα μέτρα που αποδίδουν.

Ο υπουργός Υγείας άσκησε ακόμη ευθέως κριτική στον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος αρνείται να εφαρμόσει στο κρατίδιό του την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα έως τις 15 Μαρτίου. «Το θεωρώ πολύ προβληματικό να μην εφαρμόζονται οι νόμοι από τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ και τόνισε ότι η υποχρέωση εμβολιασμού δεν συνιστά επίθεση κατά των εργαζομένων, αλλά προστασία ευάλωτων ανθρώπων. Τώρα δημιουργείται μια κατάσταση, όπου η διαμαρτυρία θεωρείται πιο σημαντική από την προστασία αυτών των ανθρώπων, κατέληξε ο υπουργός Υγείας. Σήμερα πάντως τις αντιρρήσεις του κ. Ζέντερ υιοθέτησε συνολικά η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ζητώντας αναστολή εφαρμογής του μέτρου σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «ανέφικτη ρύθμιση». Στις 16 Μαρτίου όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί, θα πρέπει να τεθούν εκτός εργασίας, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Ο κ. Απβάιλερ από την πλευρά του ανέδειξε την ανάγκη να επιτευχθεί παγκοσμίως υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, τόσο περισσότερα κρούσματα υπάρχουν και τόσο γρηγορότερα θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Πρέπει να περιμένουμε ότι θα προκύψουν και παραλλαγές με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τη σοβαρότητα της Δέλτα», επισήμανε.